Kjønnsvorter eller kondylomer er utvekster på hud og slimhinner nedentil.

De forårsakes av et virus som tilhører en stor virusfamilie som kalles humant papillomavirus, forkortet til HPV. Dette viruset er i familie med de virus som lager vorter på hender og føtter.

Viruset sitter i de ytre cellene i hud og slimhinner. Det er et meget utbredt virus, og forårsaker i dag den hyppigste seksuelt overførte sykdom.

Hvor lang tid tar det fra jeg blir smittet til jeg merker vortene?

Tiden fra man blir smittet til man får vorter kan være svært forskjellig.

Gjennomsnittlig går det cirka tre måneder, men det kan gå mye lenger tid, kanskje opp til tolv måneder eller mer.

Hvordan merker jeg at jeg har kjønnsvorter?

Som oftest merker du vortene ved at du ser eller kjenner nupper eller utvekster som du ikke har hatt tidligere på kjønnsorganene eller i/rundt endetarmen. I den tiden vortene bryter ut, vil noen være plaget av kløe.

Vortene kan sitte inne i urinrøret hos gutter og forårsake blødning, spesielt i forbindelse med samleie. Friskt blod i sæden kan derfor være et tegn på vorter i urinrøret.

Vortene kan også sitte rundt skjedeinngangen hos jenter og gi smerter og/eller blødning ved samleie.

Man finner vorter også i skjedeveggen og på livmortappen, men de er ikke så lett å oppdage selv.

Hvilke følger kan kjønnsvorter føre til?

Man har funnet ut at visse typer av vorteviruset kan være kreftfremkallende.

Det er i første rekke snakk om livmorhalskreft, men også endetarmskreft og kreft på penis kan ha forbindelse med vortevirus.

Det er uvisst om det må andre faktorer til i tillegg før kreft utvikles. Noen mener at for eksempel røyking i tillegg gir økt sjanse for kreft.

Kvinner som har eller har hatt vorter nedentil, bør derfor gå til lege en gang i året og ta en kreftprøve fra livmorhalsen. Da kan man oppdage tidlige forandringer, og behandle før det utvikler seg til kreft.

Vorter kan også forekomme hos gravide og viruset kan da smitte over til barnet under fødselen. Det kan gi utvekster på stemmebåndene og vorteforandringer nedentil. Vorter hos helt små barn er derfor ikke nødvendigvis tegn på seksuelt misbruk.

Hva er behandlingen for kjønnsvorter?

Lurer du på om du har vorter, bør du gå til lege å undersøke deg.

Du kan oppsøke din vanlige lege, en allmennpraktiker, klinikk for kjønnssykdommer, gynekolog eller urolog.

Siden vorter er et virus, er det ingen enkel, helbredende behandling. Det finnes mange forskjellige typer behandling. Pensling på selve vortene med stoffer som virker slik at vortene smuldrer bort; kirurgisk behandling i form av brenning, frysing, skjæring eller skraping. Dette blir gjort i lokalbedøvelse.

Man kan bruke laser, særlig på de innvendige vortene, og man har prøvet med medikamenter som stimulerer immunforsvaret for å få vortene vekk. De aller fleste blir dog bra av pensling med lokale midler.

Hva kan jeg gjøre for å unngå kjønnsvorter?

Vorteviruset smitter ved slimhinnekontakt og den langt hyppigste smittemåte er ved samleie. Om viruset er smittsomt på annen måte, er vanskelig å bevise, men er ikke helt utelukket.

Det er ingen måte å påvise at man har vortevirus på, før man har fått vortene.

En kan beskytte seg mot virussmitte ved å bruke kondom. Særlig viktig er det ved nye eller tilfeldige partnere.

Når man først har fått vorter, må man bruke kondom så lenge man behandles for vorter og i tre måneder etter at vortene er borte. Det tar så lang tid før man kan være helt sikker på at vortene er vekk. Man kan være smittsom i den første tiden etter at man tror vortene er borte, da viruset kanskje fremdeles er tilstede.

Det finnes også vaksiner mot humant papillomavirus (HPV). Vaksinene skal først og fremst beskytte mot de virusformene som forårsaker livmorhalskreft. Siden viruset smitter via seksuell kontakt, vil HPV-vaksinene ha best effekt dersom den blir gitt før seksuell debut. Fra høsten 2009 inngår HPV-vaksinen Gardasil i det offentlige vaksineprogrammet for jenter som er 12 år.

Vaksinen er godkjent for kvinner opptil 26 år, men de må kjøpe den selv på apotek etter resept fra lege.