Årsaken til gonore er bakterier som heter gonokokker. De finnes i slimhinnene i kjønnsorganene og kan smitte ved seksuell kontakt. Det er en sjelden infeksjon i Norge i dag, med den er hyppig i Asia og Afrika. Ofte er smitten ført til Norge fra disse områdene. Størst risiko for å bli smittet har du når du har seksuell kontakt med tilfeldig partner fra land hvor gonore er hyppig, eller med prostituerte i Norge eller i andre europeiske land.

Hvor lang tid går det fra jeg blir smittet til jeg merker plager av sykdommen?

Fra du blir smittet til du merker plager går det vanligvis 2 til 7 dager , dvs plagene kommer fort etter smitte. Det kan også gå lenger tid og en del av de som blir smittet får ingen symptomer. Spesielt jenter kan ha vanskelig for å merke at de er smittet.

Hvilke symptomer gir gonorré?

Plagene ved gonore er svie ved vannlating og utflod eller bare en av delene. Er det bare utflod, er det vanskelig for jenter å merke at de har en infeksjon. Svie ved vannlating kan gi mistanke om blærekatarr og ikke om en kjønnssykdom. Det er derfor viktig å være oppmerksom på disse symptomene hvis de opptrer kort tid etter en tilfeldig seksualpartner. Da bør man oppsøke lege og angi at man tror man har en smittsom sykdom og ikke bare en blærekatarr. Hos gutter er utflod og svie alltid et tegn på at noe er galt og de bør oppsøke lege.

Hos jenter som har hatt gonore over noen tid uten at de har merket det, kan smerter i underlivet i områdene ovenfor lyskene, eller uregelmessig menstruasjon være et tegn. Hos gutter kan ubehag i pungen, hevelse, varmefølelse, rødhet og smerter være tegn på betennelse i bitestikkelen. Med slike plager bør man oppsøke lege.

Hvilke følger kan en gonorrébetennelse få for meg?

Den mest fryktede følgen for jenter er egglederbetennelse som kan føre til at de ikke kan bli gravide. Kroniske, diffuse underlivssmerter kan også forekomme som en følge av en tidligere infeksjon. Før var gonore den viktigste grunnen til at kvinner ble sterile, men nu har chlamydia overtatt den rollen. Sen følger hos gutter er mer usikre, men bitestikkelbetennelse kan gi sterilitet.

Hvordan kan doktoren finn ut at jeg har gonorré?

Legen tar prøver fra urinrøret hos gutter og fra urinrøret og livmorhalsen hos kvinner. Veske fra disse stedene kan de legge på et glass, farge det og se etter gonokokk-bakteriene i mikroskopet. De sender også inn prøver til laboratoriet, og svaret får man etter ca en uke.

Hva er behandlingen for gonorré?

Gonore behandles med penicillin og man trenger bare en enkelt dose for å bli frisk. Noen typer gonokokker virker ikke penicillin på og da må du få andre typer antibiotika, men du blir helt bra. Gonore må kontrolleres hos legen 6 uker ? etter behandling for å se at infeksjonen er borte. Du bør ikke ha samleie i behandlings- og kontrolltiden.

Kan jeg gjøre noe for å beskytte meg mot smitte?

Dette er en sykdom som smitter ved seksuell kontakt og kondom beskytter mot smitte. Det er viktig at man alltid bruker kondom , men spesielt viktig er det ved tilfeldig kontakt med prostituerte eller personer fra Afrika og Asia hvor gonore er hyppigere enn den er i Norge. Kondom må alltid brukes under hele samleiet.