Syfilis skyldes en bakterie og smitter via seksuell kontakt.

Syfilis er veldig sjelden i Norge, men er hyppig i Asia, Afrika og Sør-Amerika.

Hvor lang tid tar det fra jeg blir smittet til jeg får symptomer på sykdommen?

Det tar cirka tre uker fra du blir smittet til du får såret som er tegnet på at du er smittet.

Smitte skjer ved seksuell kontakt. Er du infisert, vil du få et sår som kommer på det stedet bakterien trengte gjennom huden på. Dette såret gjør ikke vondt. Hvis det sitter i skjeden eller i endetarmen, vil du sannsynligvis ikke oppdage det.

Du vil også hovne opp i lysken på den siden hvor såret er, men denne hevelsen er helt smertefri. Hevelsen er en hoven lymfeknute.

Hvordan finner legen ut at jeg er smittet?

Etter cirka fire-seks uker fra man er smittet kan man påvise stoffer i en blodprøve hos pasienten som tegn på syfilissmitte. Man kan også påvise syfilisbakterien fra sårvesken ved å se på den i mikroskop.

Siden syfilis er så sjelden i Norge nå, blir du ofte henvist til spesialist om det er mistanke om smitte. Du kan også oppsøke spesialist direkte om du mistenker slik smitte.

Hvordan får jeg mistanke om at jeg kan ha syfilis?

Første tegn på syfilis er et uømt sår på kjønnsorganet samtidig med en uøm hevelse av lymfekjertler i ene lysken.

Hvis du har hatt ubeskyttet seksuell kontakt med person fra lokalbefolkningen i Asia, Afrika og Sør-Amerika, må du straks oppsøke lege. Du kan også kontakte hudlege, spesialist i kjønnssykdommer eller klinikk for kjønnssykdommer direkte.

Siden syfilis er så sjelden i Norge, er smitte fra norsk partner nesten utelukket.

Hva er følgene av syfilis?

Dette første stadiet av syfilis helbreder seg selv, men går over i et andre stadium.

Pasienten kan da få et utall av forskjellige plager. Det vanligste er et småflekkete rødt utslett over hele kroppen. Dette utslettet klør ikke. De fleste får hovne lymfeknuter i armhulene, i lyskene og på halsen. Håret kan løsne på hodet så man kan se "møllspist" ut.

Også dette går over av seg selv, men etter mange år kan man få tegn på syfilis i tredje stadium. Da er det hjernen og nervesystemet, hjerte-karsystemet og huden som kan bli angrepet.

Hva er behandlingen for syfilis?

Penicillin er effektivt mot syfilis i alle stadier.

Hvis du får behandling før det har oppstått skader i for eksempel hjerne eller blodkar, blir du helt frisk.

Er det noe jeg kan gjøre for å motvirke at jeg får syfilis?

Bruk av kondom hindrer smitte av syfilis ved seksuell kontakt. Har du seksuell kontakt med tilfeldig partner på reiser i tropiske strøk og ellers ved ukjente seksualpartnere, bør du alltid bruke kondom.

Selv om syfilis er en sykdom som kan behandles, er det ingen grunn til å ta sjanser. Hiv er også utbredt i de samme områdene og sjansen for å få en hiv-infeksjon er mye større hvis du samtidig smittes med syfilis.

Kondomet må brukes under hele samleiet.