Hva menes med uregelmessig menstruasjon?

De fleste kvinner har menstruasjon med omtrent fire ukers mellomrom. Det betyr at det går fire uker fra første dag i en menstruasjonsblødning til første dag i den neste. Lengden på dette mellomrommet varierer en del fra kvinne til kvinne.

Noen kan ha 26 dager mellom menstruasjonene, andre kan ha 30. Hos en og samme kvinne er det som regel nokså konstant hvor mange dager det går mellom menstruasjonene, men litt slingring kan det vaeligre. Forskjellen på perioder mellom menstruasjonene må vaeligre på mer enn fem dager for at vi skal kalle det uregelmessig.

Hva skyldes uregelmessig menstruasjon?

Uregelmessig menstruasjon må ikke forveksles med blødninger som kommer helt tilfeldig mellom menstruasjonene. Det er ikke det vi snakker om her.

Uregelmessig menstruasjon skyldes at det kompliserte samspillet av hormoner som regulerer menstruasjonssyklus, ikke er i balanse. Her skal det normalt vaeligre et finstemt pingpongspill mellom eggstokkene og bestemte deler av hjernen - deler av hjernen som ikke har noe med våre bevisste tanker å gjøre. Det skal ofte ikke mye til før det kommer ut av lage.

Velkjente årsaker til menstruasjonsforstyrrelser er stress, slik som reiser, eksamen, eller ny livssituasjon på andre måter. Slanking er en velkjent årsak til menstruasjonsforstyrrelser, slanker man seg ekstremt, blir menstruasjonen helt borte.

De første årene en jente har menstruasjon, er den ofte uregelmessig. Det skyldes at samspillet mellom hormoner ennå ikke er kommet skikkelig i gang.

Likedan er det svaeligrt vanlig med noen år med uregelmessig menstruasjon i overgangsalderen. Det skyldes at eggstokkene ikke er i stand til å produsere hormoner like regelmessig som de gjorde før.

Er det noen grunn til å søke lege fordi om jeg blør uregelmessig?

Det kommer an på hvordan uregelmessigheten er. Hvis du mener det er rimelig greitt å holde rede på at du har menstruasjoner, bare at noen ganger kommer de hver tredje uke, andre ganger hver fjerde eller femte, trenger du ikke søke lege av den grunn.

Men hvis du får blødninger som er så uregelmessige at du ikke lenger kan si hva som egentlig var en menstruasjon, skal du søke lege.

Er det noe jeg selv kan gjøre for å få mer regelmessige blødninger?

Tenk gjennom livssituasjonen din. Er det stress som gjør at du blør uregelmessig? Da bør du prøve å rette på det. Ta det som et signal fra kroppen din om at den måten du lever på, kanskje ikke er den beste for deg.

Er det ikke noe slikt som er årsaken, får du bare innrette deg på å leve med det. Det er ihvertfall ikke farlig.

Er det noen andre sykdommer som kan forårsake uregelmessige menstruasjoner?

Sykdommer i skjoldbruskkjertelen kan forårsake uregelmessige menstruasjoner, men da har man andre symptomer også.

Kan jeg få noen behandling for uregelmessige blødninger?

Ja, det kan du, men det er ikke sikkert at du trenger det. Det er ikke slik at man er nødt til å blø regelmessig hver fjerde uke for å ha et godt liv. Blir blødningene plagsomme, går det likevel an å regulere dem med hormonbehandling. Det kan dreie seg om p-piller eller annen form for behandling med tilsvarende hormoner.