Spørsmål: Jeg har vært plaget av kløe i underlivet de siste fem årene. Etter å ha vært hos mange leger og gjennomført utallige kurer mot sopp kom jeg endelig til en som stilte diagnosen. Hun sa det var lichen sclerosus. Hvorfor har jeg fått den? Kan jeg smitte andre?

Svar: Lichen sclerosus er en hudsykdom som først og fremst rammer underlivet. Typiske symptomer er kløe og smerter. Huden blir blek eller hvit og kan sprekke. Hos kvinner er symptomene lokalisert omkring skjede- og endetarmsåpningen, og hos en mann er det først og fremst forhuden som blir rammet. Hos begge kjønn fører sykdommen til arrdannelser som kan være brysomme ved seksuell aktivitet og vannlating på grunn av innsnevringer i skjedeinngangen, urinrøret og forhuden.

Kortisonkremer har som regel meget god effekt, og etter en innledende kur med påsmøring to ganger daglig, kan man etter cirka to ukers tid vanligvis velge en mildere kortisonkrem og sjeldnere påsmøringer. Hvis plagene forverres av seksuell aktivitet, anbefales avholdenhet den første tiden av behandlingen. I tillegg bør man bruke en nøytral fuktighetskrem for å holde huden myk og lindre kløen ytterligere.

Årsaken til lichen sclerosus er ikke kjent, men den er ikke smittsom. Sykdommen forekommer både hos barn og voksne. Barn vokser den ofte av seg innen puberteten, men for voksne har lichen sclerosus et kronisk forløp. Det er flott at du endelig har fått stillet diagnosen. Jeg håper at du nå har blitt kvitt kløen og arrdannelsene som jeg går ut i fra at du har slitt med.