Spørsmål: Jeg føler meg veldig i ulage når jeg har menstruasjon og lurer på hvor ofte jeg kan droppe den uten risiko. Noen ganger har jeg gjort det ved hjelp av p-piller i forbindelse med ferier, og det har fungert utrolig bra.

Jeg har ikke hoppet over mensen systematisk over lengre tid, men er det mulig? Hvor mange menstruasjoner må man ha i løpet av et år.

Svar: Flere og flere kvinner gjør som deg og dropper den pillefrie perioden på p-pillebrettene for å utsette eller helt slippe menstruasjonen. På den måten kan du trygt redusere antall menstruasjoner helt ned til fire ganger årlig hvis du ønsker det. Bruker du p-piller med 28 tabletter utsetter du menstruasjonen ved å hoppe over uken med de uvirksomme pillene. Legen din kan vise deg hvilke tabletter du skal droppe.

Å ha færre pillefrie perioder viser seg å ha en del fordeler. En av disse er at man reduserer sannsynligheten for å bli uønsket gravid. Vanlige p-piller tar man i 21 dager og deretter et opphold på syv dager. Sjansen for å bli gravid er størst hvis man glemmer pillen rett før eller etter de syv pillefrie dagene. Når man hopper over de pillefrie dagene unngår man dette problemet.

Ved å droppe oppholdet mellom to brett slipper man blødningene i den pillefrie perioden. For kvinner som har jernmangel er dette en fordel. Kvinner som sliter med premenstruelt syndrom eller smertefulle menstruasjoner eller anfall med migrene eller epilepsi i forbindelse med menstruasjon kan også ha nytte av å utelate den pillefrie uken. Bruk av p-piller uten opphold blir dessuten benyttet i behandlingen av kvinner som livmorslimhinne utenfor livmoren (endometriose) eller tallrike cyster i eggstokkene (pcos).

Hvis man bruker p-piller uten opphold, fører dette som regel ikke til økt risiko for bivirkninger, men en del kvinner får blødninger mot slutten av det andre pillebrettet. Dersom man hopper over den pillefrie perioden flere ganger etter hverandre, avtar gjerne dette problemet etter hvert.

Vanlig bruk av p-piller kan redusere risikoen for kreft i blant annet livmoren og eggstokkene. Om denne beskyttelsen gjelder for de som ikke har pillefrie uker, vet man foreløpig ikke. Det er også uvisst om risikoen for blodpropper øker hvis man lar være å ta opphold mellom to brett.