Spørsmål: Jeg var hos legen forleden dag og tok en celleprøve. Da han kikket inn sa han at livmorhalsen så irritert ut, og at det begynte å blø da han tok prøven.

Han sa at dette er et tegn på celleforandringer. Han sa det er ingen grunn til å få panikk, men jeg har aldri hørt at livmorhalsen er irritert før. Hvis det har utviklet seg til kreft allerede, hadde vel legen sett det? Jeg følte jeg ikke fikk nok forklaring.

Svar: Livmorhalsen er den nederste delen av livmoren og befinner seg innerst i skjeden. Den er plommestor, myk, glatt og har en liten åpning i midten. Livmorhalsbetennelse er ganske vanlig og forekommer hyppigst blant kvinner under 25 år. Risikoen øker med antall seksualpartnere og ved manglende bruk av kondom. Betennelsen skyldes oftest klamydia, gonore, humant papillomavirus (hpv) eller herpesvirus, og av og til mycoplasma. De vanligste symptomene er utflod, ubehag ved vannlating og blødningsforstyrrelser for eksempel blødning etter samleie. Behandlingen er antibiotika ved mistanke om eller ved prøvesvar som viser at infeksjonen er forårsaket av en mikrobe som er følsom for slike legemidler. Det er viktig at smittekilden også blir behandlet.

Mot hpv-virus hjelper ikke antibiotika, men kroppen kvitter seg som regel selv med hpv i løpet av 1-2 år. Hos noen lykkes ikke dette. Da kan enkelte varianter av viruset over tid forårsake forstadier til livmorhalskreft. Hvis du eventuelt har slike forstadier, vil legen din henvise deg til en gynekologisk avdeling slik at du får fjernet dem.

Det finnes en vaksine mot hpv. Vaksinen utrydder ikke viruset hvis man allerede er smittet. Det lønner seg derfor å bli vaksinert innen man debuterer seksuelt. Av den grunn tilbys hpv-vaksinen til alle jenter det året de fyller 12 år som en del av det offentlige vaksineprogrammet. Selv om sannsynligheten for effekt er størst dersom man blir vaksinert før seksuell debut, er vaksinering på et senere tidspunkt likevel nyttig for de aller fleste. I en studie fant man at 7 av 10 kvinner i alderen 16-24 som hadde hatt inntil 4 seksualpartnere ikke var smittet med noen av variantene som vaksinen beskytter mot. Disse ville således ha like god nytte av bli vaksinert som de som enda ikke har debutert seksuelt. Hpv-vaksinen er godkjent for kvinner opp til 45 år, men de som er over 12 år må betale den selv og få satt den hos fastlegen sin. I Danmark hvor vaksinen er gratis for kvinner opp til 26 år har 70 prosent latt seg vaksinere.