Spørsmål: Hvor stor er risikoen ved å få narkose eller at det skjer noe annet galt i forbindelse med sterilisering av en dame? Jeg er veier 130kg.

Svar: De fleste mennesker som er overvektige tåler fint å få narkose, men risikoen for komplikasjoner er litt større enn hos normalvektige personer.

Sterilisering av en kvinne utføres vanligvis laparoskopisk (såkalt nøkkelhullskirurgi). En rørformet kikkert blir ført inn gjennom et hull i magen. I gjennom et annet hull uføres steriliseringen. Instrumentene tas deretter ut, og hullene sys igjen eller lukkes med tape. Man kan vanligvis reise hjem den samme eller den neste dagen. Forekomsten av alvorlige komplikasjoner ved sterilisering av en kvinne er i underkant av en prosent. For personer som lider av fedme, som har diabetes eller som tidligere har blitt operert i magen er risikoen cirka 1,8 prosent. På den annen side er det viktig å huske på at et svangerskap også er forbundet med økt risiko hvis man er betydelig overvektig. Et godt alternativ til at en kvinne lar seg sterilisere er at den mannlige partneren får utført et tilsvarende inngrep.