Spørsmål: Min datter på 17 år forteller at det har kommet væske fra brystvortene i et par dager. Hun sier at det er noen dråper, og kommer enten hun klemmer på dem eller ikke. Væsken er klar, og hun har ikke kjent kuler i brystet. Likevel bekymrer hun seg for brystkreft. Hun bruker p-piller. Bør dette undersøkes av lege?

Svar: Melk i brystene hos en kvinne som ikke er gravid, skyldes vanligvis ikke sykdom. Forklaringen er oftest normale svingninger i hormonene eller bivirkning av medisiner. Dette gjelder særlig hvis man kan klemme litt melkelignende væske fra begge brystene, og den ikke er tilblandet blod. Kommer væsken utelukkende fra den ene brystet eller inneholder blod, er dette mer bekymringsfullt. Det er et godt tegn at datteren din ikke kjenner noen kul i brystet.

Aktiviteten i brystkjertelen blir styrt av hormonet prolaktin. Prolaktin blir produsert i hypofysen, er kjertel som ligger midt inne i hjernen. Produksjonen øker under svangerskap og ammeperioder for deretter å avta. Hvor mye prolaktin man produserer, og hvor følsomme brystkjertlene er for dette hormonet, varierer både over tid og fra kvinne til kvinne. Nivået av prolaktin øker blant annet ved stress, irritasjon av brystvorten på grunn av klesplagg (for eksempel treningstøy), ved seksuell aktivitet, ved bruk av enkelte medisiner (deriblant medisiner mot alvorlige psykiske lidelser, legemidler mot magesår og p-piller), ved hormonforstyrrelsen polycystisk ovarialsyndrom (uregelmessige menstruasjonsblødninger, uønsket hårvekst, kviser og overvekt) eller hvis man har en godartet svulst i hypofysen. Det kan føre til at brystkjertlene utskiller litt væske. Når overproduksjon av prolaktin medfører lite eller ingen symptomer, er behandling ikke alltid nødvendig. Hvis man velger å begrense hormonmengden er tabletter som regel den beste metoden. Jeg foreslår at datteren din i første omgang oppsøker fastlegen sin for å få klarlagt årsaken til at brystene utskiller væske.