Skal du velge alternativ behandling eller hormonpreparater?

Salget av hormonpreparater er halvert siden det ble kjent at de øker risikoen for hjerte-karsykdom, hjerneslag og brystkreft, viser tall fra Farmastat. Flere norske kvinner velger sikrere alternative metoder. Mest brukt er soya.

Soya

I Skandinavia har 80 prosent av kvinnene brysomme symptomer i overgangsalderen. Bare ti til15 prosent av japanske kvinner melder om plager. Vi har også rundt ti ganger flere innbyggere med beinskjørhet og hjerte-karsykdommer enn Japan. Befolkningsstudier kan tyde på at det skyldes japanernes høye forbruk av soyaprodukter.

Soyabønner inneholder isoflavoner som er såkalte fytoøstrogener. De er ikke hormoner, men plantestoffer med som påvirker østrogenfølsomme celler i kroppen.

Soyaen fungerer best hvis den er en del av den vanlige kosten. Jo mer naturlige produktene er, jo bedre. Soya konsentrert i pilleform har lite effekt hvis produktet ikke blir framstilt på en måte som bevarer soyaens særegne egenskaper. Alle kosttilskudd med soya er derfor ikke like virkningsfulle. Vær nøye når du velger produkt! Undersøk hvilken dokumentasjon som foreligger for det tilskuddet du overveier å kjøpe. Velg en seriøs leverandør.

Soya kan redusere:

- kolesterol og risikoen for å bli rammet av hjerte-karsykdommer
- tap av beinmasse og sannsynligheten for å bli beinskjør
- hetetokter

Hormoner

Legemidler som innholder hormonene østrogen og gestagen kan mildne plagene ved å erstatte den avtagende hormonproduksjonen i eggstokkene. Dette lindrer effektivt plager som:

- hetetokter
- søvnproblemer
- tørr skjede

Tilskuddene kan også motvirke beinskjørhet. Denne effekten forsvinner når bruken av preparatene opphører og er derfor til liten hjelp mot beinskjørhet senere i livet.

I 2002 viste en stor amerikansk undersøkelse at denne legemiddelgruppen øker forekomsten av brystkreft, hjerneslag og blodpropp i bena og lungene. Samtidig beskytter de samme tilskuddene mot kreft i tykktarmen, livmoren og lårhalsbrudd. Samlet sett er det liten forskjell i dødelighet blant kvinner som bruker slike tilskudd og de som lar det være.

Oppmerksomheten omkring den amerikanske studien første til at bruken av medikamentene ble halvert. I dag frarådes kvinner som er arvelig utsatt for brystkreft hormonbehandling. Det samme gjelder kvinner som har familiehistorie med blodpropplidelser.

En norsk undersøkelse fra 2006 viser at østrogenbehandling har betydelig større virkning enn alternative behandlingsformer. 75 prosent av kvinnene som tok hormonpreparater mente effekten mot plager var god. 42 prosent av dem som fikk alternativ behandling mente det samme. Kvinnene i undersøkelsen gikk på alternativ behandling med soya, nattlysolje, ginseng, valerianarot, homøopati, fotsoneterapi eller akupunktur. Mest brukt var soya.

Selvhjelp

Mosjoner

Tren regelmessig. Det gir økt fysisk og psykisk overskudd. Mosjon styrker dessuten skjellettet og motvirker søvnproblemer i forbindelse med menopausen.

Spis sunt
Ta for deg av frukt og grønnsøker. Forskning har vist at fem om dagen reduserer sannsynligheten for å bli rammet av sykdom.

Pass også på å få i deg nok kalsium – omtrent 1500 milligram til dagen. Du trenger kalk for å opprettholde beinmassen.

Kilde: Tidsskriftet for Den norske lægeforening