Muskel og skjelett

Spørsmål: Jeg har nettopp fått beskjed om at det fremre korsbåndet i det venstre kneet mitt er revet av. Det skjedde da jeg kolliderte med en skiløper som gikk i feil spor. Jeg er i slutten av førtiårene og liker å være aktiv. Det ønsker jeg å fortsette med det. Legen min sier at jeg ikke bør operere. Det synes jeg veldig rart og ønsker å høre din mening.

Spørsmål: Når jeg spiser kraftige franske oster blir leddene mine vondere og stivere. Vet du om det er vanlig?

Biologiske legemidler kombinert med et konvensjonelt antirevmatisk legemiddel (DMARD) ser ut til å virke bedre enn DMARD alene hos personer med leddgikt som har vart i tre år eller mindre. Det viser en ny rapport fra Kunnskapssenteret.

Spørsmål: Jeg blir veldig trøtt, irritabel og lei når leddgiktsykdommen som jeg har blusser opp. Jeg prøver å si til meg selv at det er naturlig å ikke være på topp når man er syk, men jeg blir så påvirket at jeg lurer på om sykdommen gjør noe med meg direkte, og at det ikke bare er frustrasjon som gjør meg vond å være i hus med.

En ny studie tyder på at melk er gunstig for personer som har slitasjegikt (artrose). Det er en vanlig tilstand som forårsaker smerte, betennelse og stivhet i ledd. Hyppigst rammes knær, fingre, stortær, hofteledd og ryggsøylen.

Slitasjegikt i knærne er et hyppig og økende helseproblem. Det skyldes at befolkningen blir eldre, og at stadig flere av oss er overvektige.

Mellom 10 000 og 20 000 personer i Norge er kronisk utmattet. Det er nå utarbeidet en ny oversikt over hva slags behandling som hjelper.

Spørsmål: Jeg har fått påvist slitasjegikt i knærne og ryggen. Har jeg krav på helsereise til Syden?

Puriner er viktige byggesteiner i alle celler og blir tilført blodet gjennom maten vi spiser og som avfallsprodukt fra vår egen kropp.

Glukosamin er et legemiddel og kosttilskudd som utvinnes fra skalldyr. Enkelte studier fra en del år tilbake tydet på at glukosamin stimulerer produksjonen av en av bestanddelene i leddenes overflate (leddhinnen) i tillegg til å dempe leddbetennelser.

En av to norske kvinner og en av fire menn over 50 år får brudd som følge av beinskjørhet. Hyppigheten øker med alderen, og hele 50 prosent av alle kvinner over 80 år er beinskjøre.

Urinsyregikt (podagra) er en stoffskiftesykdom som fører til økt mengde urinsyre i kroppen. Når urinsyren blir utfelt som krystaller i leddene blir de betente.

Spørsmål: Legen min sier at stoffskifteprøvene mine er fine, men jeg føler at jeg ikke blir tatt på alvor da jeg har store helseproblemer med tungsinn, lite overskudd, smerter i ledd og muskler og mageproblemer. Av sykdommer har jeg psoriasisartritt, fibromyalgi og Sjøgrens syndrom. StoffskifteprøvenT4 har i løpet av seks måneder steget fra14 til 17,5. TSH har sunket fra 0,9 til 0,4. TRAS er positiv. Jeg vet at mange med autoimmune sykdommer sliter med stoffskiftet. Er disse prøvene i orden, eller er det tegn på at noe er i ferd med å skje?

Spørsmål: Hvorfor behandler man bare symptomene og ikke den bakenforliggende årsaken til leddgikt? Er det ikke bedre å se helheten fremfor å bruke sterke medisiner? Må jeg ta dem uten stopp? Er det ikke best å la kroppen få pauser når jeg har mindre vondt?

Spørsmål: Øker alkohol sjansen for å få leddgikt, eller kan alkohol forverre sykdommen?

Spørsmål: Siden våren 2016 har jeg hatt polymyalgi og brukt Prednisolon tabletter. Nå i våres har flere bemerket at jeg har så god farge i ansiktet og spurt om jeg har vært på fjellet eller i Syden. Det har jeg ikke. Kan fargen skyldes tablettene jeg bruker?

Spørsmål: Jeg leste om en dame som hadde krokfingre, og som fikk hjelp med en sprøyte. Jeg har også krokfingre, men legen min har kun snakket om operasjon. Passer behandling med sprøyte bare for noen?

Spørsmål: Mannen min har diabetes type 2 og har fått beskjed av legen om å være forsiktig med melk. Da mannen min nylig ble operert for lårhalsbrudd ble det oppdaget at han er beinskjør. Kan det være fordi han ikke har drukket melk på flere år? Og hva bør han gjøre?

Spørsmål: Jeg er en jente i tjueårene som lever sunt og har det bare bra med meg selv. I over et år har jeg prøvd å manne meg opp til å gå til legen fordi jeg har kramper i føttene og armene samt synsforstyrrelser med lysglimt og sorte flekker. Krampene skremmer meg siden de har tiltatt den siste tiden.

Spørsmål: Jeg føler meg litt ustø og er redd for hva som kan skje hvis jeg faller siden jeg bor alene.  Hvordan kan jeg får bedre balanse?

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg