REVMATISME - KRONISKE LEDDSYKDOMMER
Forfatter: Norsk Revmatikerforbund

Barneleddgikt og tannproblemer

Kan barn med leddgikt få tannproblemer

Ja, leddgikt hos barn kan ha betydning for tannhelsen av mange grunner.

Høy eller langvarig feber i den tiden tennene utvikles kan påvirke tanndannelsen, slik at tennene som bryter frem senere kan ha små, ofte usynlige, defekter i emaljen. Slike defekter gjør tennene mindre motstandsdyktige mot syreangrep.

Syke barn bør drikke mye for å hindre uttørring ved feber og for å skåne nyrene ved bruk av medisiner. Ofte får barn sukkerholdig drikke både hjemme og på sykehus. Både hyppige måltider og sukkerholdig drikke har uheldig virkning på tennene.

Fordi feber og betennelse i spyttkjertelene fører til redusert spyttproduksjon blir syreangrep på tennene mer langvarige og fører til større skader. Det heller ikke alltid lett å få gjennomført skikkelig tannpuss på barn som er i dårlig form.

Det er vel ikke så farlig om vi slurver litt med tannpussen i en kort periode?

Nei, hos friske barn er det ikke så farlig. Men barn som er syke har ofte nedsatt motstandskraft som gjør at f.eks betennelse i en råtten tann kan få mer uheldige følger. Tanninfeksjoner kan oppstå ganske raskt hos syke barn med lite spytt og uheldige spisevaner. Derfor er det særlig viktig at tannpuss blir gjennomført minst to ganger daglig selv om barnet er i dårlig form.

Hva kan jeg gjøre selv for å unngå tannproblemer hos barnet mitt?

Tilførsel av kalk, fosfor og D-vitamin er viktig for at barnet skal utvikle sterke og motstandsdyktige tenner, og i et godt variert kosthold får barn i Norge tilstrekkelig av disse stoffene.

Det er for barn med revmatiske sykdommer spesielt viktig å følge opp med flourbehandling siden disse er i en risikogruppe i forhold til tannhelseproblemer. Fluortannkrem bør være en selvfølge, og det kan være fint med fluortabletter i tillegg.

Du kan prøve å redusere spising mellom måltider og sukkerinntaket ved å velge sukkerfri brus og saft, eventuelt å venne barnet til å drikke vann.

Grundig rengjøring to ganger om dagen er spesielt viktig når barnet er sykt. De fleste barn trenger hjelp til tannpuss til de er 10-12 år fordi de fine håndbevegelsene ikke er utviklet hos yngre barna.

Vi anbefaler også bruk av tanntråd.

Kronisk syke barn bør ha regelmessig kontakt med tannhelsetjenesten fra 2-3 års alderen.

Kan revmatiske barn få økonomisk støtte til tannbehandling?

Når det gjelder barn, så har alle barn i Norge i alderen 0-18 år krav på regelmessing gratis tannbehandling. Lokal offenlig ansatt tannlege/tannpleier kan opplyse om hvilke tilbud som finnes der du bor.