Toralv er skogsarbeider. For to uker siden hadde kneet hans blitt vridd da han arbeidet i en skråning. Det hadde vært vondt, men han hadde jobbet videre. Dagen etter var kneet hovnet opp og han kunne knapt gå på det.

Han hadde rikelig med væske i kneet. Toralv syntes det var vondt da jeg trykket langs kanten av menisken og foretok tester som belastet den. Det var ikke tegn til andre skader i kneet.

Lege: Du har kanskje pådratt deg en rift i menisken. Den fungerer som en støtdemper mellom lårbeinet og leggbeinet ditt, og blir gjerne slitt etter hvert. Sannsynligvis har den vært svekket lenge og revnet som følge av vridningen du opplevde i går. Jeg foreslår at vi bestiller et såkalt MR-bilde av kneet ditt. Det vil vise om menisken er skadet.

Pasient: Så du tror ikke det kan bli bra av seg selv?

Lege: Hvis menisken er skadet, må du nok få operert kneet.

Jeg laget henvisningen til MR-undersøkelsen og skrev en sykemelding. Allerede etter noen få dager var Toralv tilbake. Røntgeninstituttet hadde fått en avbestilling og han hadde med seg med resultatet av undersøkelsen. Det bekreftet mistanken om en rift i menisken.

Pasient: Hva gjør vi nå, spurte Toralv. Kneet er ikke blitt noe bedre.

Lege: Nå leter vi opp de sykehusene – både offentlige og private - med kortest ventetid. Og så kan du velge hvilket du ønsker at jeg skal henvise deg til.

Toralv spurte om det ikke ville bli kostbart å bruke et private sykehus. Jeg fortalte at det offentlige hadde inngått avtale med en rekke private sykehus om å utføre bestemte inngrep som for eksempel meniskoperasjoner. Inngrepet er da gratis for pasienten. Vi sjekket nettsiden www.sykehusvalg.net og fant at det var kortest ventetid ved en privat klinikk. Deretter ringte jeg klinikken og Toralv fikk time til forundersøkelse to dager senere med sikte på operasjon dagen etterpå.

Både Toralv og jeg var overrasket over hvor greitt alt hadde gått. For noen år siden ville han ha stått i sykehuskø i flere måneder. Nå ville han bli kvitt smertene og komme tilbake i jobb betydelig raskere. Det var alle tjent med.

Foto: © iStockphoto.com/gheo