Mange tyr til varme omslag ved ryggsmerter. Hvor effektivt er det?

Omfattende ryggsmerter tvinger deg til å ta det med ro noen dager. Det er imidlertid viktig å bevege seg igjen så raskt som mulig. De fleste fageksperter støtter ikke lenger det gamle rådet om at en bør hvile så lenge en har smerter.

Flere personer som har kronisk vond rygg mener tilstanden bedrer seg etter varmebehandling, som for eksempel varme omslag eller et varmt bad. Men hjelper det i virkeligheten?

Flere undersøkelser har prøvd å finne svar på spørsmålet.

De fleste studiene har kommet fram til at dersom varmebehandling brukes tidlig i smerteforløpet, kan det mildne smertene, øke bevegeligheten og redusere stivheten for en kort periode.

Et av de mest omfattende forsøkene tok for seg ni andre undersøkelser på området. Analysen er publisert i The Cochrane Database of Systematic Reviews. Totalt ble informasjon fra 1200 mennesker inkludert. Resultatene viser at fem dager med varmebehandling – hovedsakelig i form av omslag – reduserte smertene betydelig, sammenlignet med smertestillende legemidler.

Kombinasjonsbehandling, med både varme og mosjon, ser imidlertid ut til å være den beste løsningen. En omfattende studie sammenlignet ulike behandlingsformer mot ryggplager. Etter sju dager fikk 70 prosent av deltakerne på kombinasjonsbehandling tilbake sin normale ryggfunksjon.

Kilde: New York Times