Konsultasjoner

- Au, sa Thomas da vi håndhilste.

For snart halvannet år siden kom Eva til meg fordi to av fingerleddene på den høyre hånden og et av leddene på den venstre var hovne og varme. Smertene og stivheten var verst om morgenen. Hun hadde også vondt i nakken, og hun følte seg i generelt dårlig form. Senkningsprøven i blodet var 80 hvilket tydet på at hun hadde en betennelse i kroppen. Andre prøver styrket mistanken om at hun hadde leddgikt. Jeg henviste henne til utredning ved en revmatologisk avdeling. På bakgrunn av samtalen med spesialisten, blodprøver samt en undersøkelse og bilder av leddene fikk hun stillet diagnosen leddgikt.

Eva hadde ønsket å være hjemmeværende siden barna var små.

Solveig hadde hatt vondt i ryggen i snart et år. Undersøkelsene hadde ikke vist noe galt utover slitasjeforandringer sannsynligvis som følge av alderen. Da hun ikke hadde blitt bedre til tross for ulike behandlingsforsøk, hadde jeg henvist henne til en spesialist i rygglidelser.

Pasient: Slik har den vært siden i august, og den ser ikke ut til at blir bedre. Jeg har forsøkt å holde det helt rent, men det ser ikke ut til å hjelpe. Det kommer litt væske hver dag, så noe må vel gjøres?

Ellen la hendene på pulten min og spredte fingrene. Jeg kikket på dem, men så til å begynne med ikke noe galt.

Det var første gang Erna var hos meg. Hun satt rakrygget i stolen og kikket på meg.

Eva var en ivrig student. Skolegangen hadde ikke alltid vært like bra som nå.

Karoline er nesten alltid blid når hun kommer på kontoret. Hun har en munter trønderdialekt og forteller bestandig engasjert om de to barnebarna på 11 og 13 år som bor like i nærheten av sine besteforeldre.

Atle elsket jobben sin og den relativt usunne livsstilen som den medførte. Etter fire års ekteskap hadde kona bedt om separasjon. Hun hadde innsett at hennes forventninger om et mer familievennlig levesett ikke kom til å bli innfridd. Atle hadde tatt hennes beslutning med fatning.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg