Pasient: Slik har den vært siden i august, og den ser ikke ut til at blir bedre. Jeg har forsøkt å holde det helt rent, men det ser ikke ut til å hjelpe. Det kommer litt væske hver dag, så noe må vel gjøres?

Mette viste fram stortåen. Den var skjev, og over leddet var det en rød og stor hevelse.

Pasient: Det er dronningsykdommen, er det ikke?

Lege: Ja, jeg tror dronning Sona ble operert for det samme problemet for noen år siden. Den medisinske betegnelsen er hallux valgus, og er en vanlig feilstilling i stortåen som fører til at tåen legger seg inn mot og noen ganger over tåen ved siden av.

Pasient: Hvordan blir den egentlig sånn? Er trange pensko som har skylden?

Lege: Årsaken er ikke klarlagt, men du har rett i at bruk av trangt skotøy, særlig spisse, høyhælte sko ofte spiller en rolle.

Pasient: Det virker som tåen er blitt betent, ikke sant? I hvert fall kommer det ut væske fra det lille hullet i den kulen der.

Hun pekte på en stor kul innerst på stortåen.

Lege: Ja, når stortåen blir skjev, kan skoen gnage. Da kan en slimpose på innsiden av tåen bli irritert og noen ganger betent, slik den har blitt hos deg. Hevelsen skyldes også at det har gradvis tilkommet en benet utvekst over leddet. Det er vanlig.

Pasient: Er det mulig å få en orden på dette? Nå kan jeg nesten ikke ha på meg sko.

Lege: Ja, det må vi forsøke å gjøre noe med. Først vil jeg ta en prøve av sekretet som kommer ut i fra den lille åpningen i slimposen for å finne ut hvilken bakterie som forsaker infeksjonen og gi deg resept på et egnet antibiotikum. Jeg foreslår også å gjøre åpningen større slik at det er mulig å få rengjort området ordentlig. Det er fint om du har foten i grønnsåpevann 10 minutter morgen og kveld de kommende dagene. Da vil betennelsen gradvis opphøre. Det er svært viktig at hevelsen ikke blir utsatt for press, så det er flott at du bruker romslig skotøy. Hvis du likevel får tilbakefall, eller du ønsker forebygge ytterligere plager, kan du overveie å bli operert.

Pasient: Hva innebærer det?

Lege: Oftest meisler kirurgen vekk den benete utveksten og retter opp stortåen ved å korrigere stillingen i knokkelen innenfor leddet. Etter operasjonen må du avlaste forfoten i seks ukers tid, men det er først etter cirka tre – seks måneder at du vil kunne gå noenlunde bra. Noen ganger tar det lengre tid, så det er et ganske langvarig prosjekt.

Pasient: Hvor stor sjansen er for at resultatet blir bra?

Lege: Omkring 3 av 4 pasienter blir fornøyde. 9 av 10 blir kvitt smertene, men 1 av 10 angir at de blir verre etter inngrepet. Dessverre får enkelte tilbakefall etter hvert. Selv med et vellykket resultat må du fortsatt velge romslige skotøy.

Pasient: Ja, det går bra. Tiden med høyhælte, spisse sko er nok et tilbakelagt kapittel for meg uansett.