Atle elsket jobben sin og den relativt usunne livsstilen som den medførte. Etter fire års ekteskap hadde kona bedt om separasjon. Hun hadde innsett at hennes forventninger om et mer familievennlig levesett ikke kom til å bli innfridd. Atle hadde tatt hennes beslutning med fatning.

 - Jeg lever jo ikke helt etter boka, for å si det sånn.

Han blunket kjekt.

- Nytter ikke å holde meg nede, vet du. Han blunket igjen.

- Men du – det er en ting jeg som bekymrer meg.

Blikket hans flakket litt. Han kremtet et par ganger.

- Du skjønner av og til får jeg veldig vondt der nede.

Så ble det stille.

- Kan du si litt mer om det? -

Vel – dette er jo ikke akkurat noe morsomt tema da, men du er doktor så du får vel høre et og annet? Vel altså, det er spesielt på kvelden eller natten det kommer. Da sprenger det helt forferdelig rundt eller egentlig mer inne i endetarmsåpningen et sted. Når det er slik må jeg faktisk stå på "alle fire" et kvarter til tjue minutter før det plutselig forsvinner. Hva i all verden kan dette være? Håper ikke det er tegn på noe alvorlig?

- Nei - dette tror jeg er helt ufarlig. Sannsynligvis er det kramper i endetarmens muskler som plager deg. Den medisinske betegnelsen er proctalgia fugax. Typisk for slike kramper er at de dukker opp om natten og varer fra noen minutter opp til en halv times tid. Mennesker i alderen 20-40 år er mest utsatt og ubehaget melder seg gjerne i perioder med psykisk stress. For øvrig vet man lite om tilstanden, bortsett fra at den ikke er farlig.

- Er det noe jeg kan gjøre for å slippe krampene, for de er temmelig vonde?

- Kanskje en noe roligere livsstil vil hjelpe?

- Hm.. Det er nok ikke så realistisk. Du kjenner jo meg.

- Ja. Du liker å være i farta!

- Men er det ikke noe som kan stoppe krampene da?

- Jo - anfallene kan lindres og forkortes ved å trykke mot området mellom pungen og endetarmsåpningen eller ved å ta varmt bad. Langvarige anfall kan iblant begrenses med et par inhalasjoner av astmamiddelet Ventoline. Det lindrer astma ved å berolige musklene som omgir luftrørene. I tillegg virker det avslappende på musklene omkring endetarmsåpningen. Av tilsvarende grunner kan hjertemedisin nitroclycerin være til hjelp.

- Ok. Da vil jeg gjerne forsøke et av midlene.

Etter at jeg hadde undersøkt Geir uten å finne tegn til annen sykdom skrev jeg en resept og forklarte han hvordan medisinen skulle brukes. Vi ble enige om at han skulle komme tilbake hvis plagene vedvarte.