For snart halvannet år siden kom Eva til meg fordi to av fingerleddene på den høyre hånden og et av leddene på den venstre var hovne og varme. Smertene og stivheten var verst om morgenen. Hun hadde også vondt i nakken, og hun følte seg i generelt dårlig form. Senkningsprøven i blodet var 80 hvilket tydet på at hun hadde en betennelse i kroppen. Andre prøver styrket mistanken om at hun hadde leddgikt. Jeg henviste henne til utredning ved en revmatologisk avdeling. På bakgrunn av samtalen med spesialisten, blodprøver samt en undersøkelse og bilder av leddene fikk hun stillet diagnosen leddgikt.

Leddgikt (revmatoid artritt) er kjennetegnet av at kroppens immunforsvar feilaktig angriper ulike ledd. Mest utsatt er håndleddene, de mellomste og innerste leddene på fingrene og de innerste tåleddene. De kan bli hovne, varme, røde, stive, smertefulle og fylt av væske. Etter hvert kan også andre ledd og organer bli angrepet. Sykdommen er kronisk og starter ofte i 45-60 års alder. Arvelige faktorer, alder og røyking spiller en rolle. Kvinner rammes tre ganger hyppigere enn menn. Et økende antall forskningsrapporter viser at leddene vanligvis blir varig skadet allerede i løpet av de første 1-2 årene av sykdommen. Spesialisten hadde derfor i tillegg til lindrende medisiner foreskrevet medikamenter som kan bremse sykdommens utvikling, såkalte sykdomsmodifiserende preparater. Hun hadde brukt slike midler i snart ni måneder, og hun følte seg vesentlig bedre.

Hun lo hjertelig.

Fram til i dag hadde hun vært til månedlige kontroller. Ettersom bedringen hadde vært stabil det siste halvåret, ble vi enige om at hun inntil videre kunne komme til kontroll hver tredje måned.