Karoline er nesten alltid blid når hun kommer på kontoret. Hun har en munter trønderdialekt og forteller bestandig engasjert om de to barnebarna på 11 og 13 år som bor like i nærheten av sine besteforeldre. Hos dem er de unge titt og ofte sammen med venninnene sine. Jeg tenkte at de sannsynligvis satte pris på Karolines ungdommelige og forstandige tanker. Barn og ungdommer har som regel et udekket behov for kontakt med voksne. Omgangen med barnebarna og vennene ga Karoline god tilgang til barnebarnas store og små problemer i hverdagen og deres refleksjoner om livet. Disse deler hun gjerne med meg. Det er trivelig å lytte til hennes kjærlige tanker om sine barnebarn og utfordringene de møter. I dag gikk Karoline besværet bortover gangen til kontoret mitt. Blikket hennes var preget av smerter.

Pasient Jeg får vondt i hele kroppen når været blir dårlig. Mannen min sier at han stoler mer på meg enn på værmeldingen.

Lege

Pasient Jeg har blitt undersøkt for det mange ganger. Men dere finner aldri noe.

Lege Det er sant. Blodprøver og røntgenundersøkelser er oftest helt normale, og det finnes heller ingen effektiv medsinsk behandling mot "styggeværsgikt". Men det er mye man kan gjøre selv.

"Mange eldre er plaget av stivhet og ømhet i kroppen ved fuktig og kaldt vær. Vi vet ikke helt hva dette skyldes, men det virker som musklene fungerer dårligere i fuktig vær og kulde."

 

Pasient I flere år har jeg eksperimentert med ulike salver og urter. Den som har hjulpet meg best er Algesal. Den får jeg på apoteket.

Lege Varmesalver som Algesal eller Tigerbalsam kan være gode å ty til. Ullundertøy er også en god invesetering. Det hjelper som du vet å holde seg varm. Nå trenger jeg ikke fortelle deg at musklene dine blir varme og smidige av å være i aktivitet. Det er du jo ustanselig.

Pasient På de verste dagene må jeg bare legge meg i badekaret. Etter en time kan jeg bevege meg igjen sånn nogenlunde. Og så er så heldig å ha en mann som har varme hender. Jeg vet at du ikke tror på sånt, men når han masserer meg løsner de verste knutene i ryggen.

Lege Jeg vet du har en omtenksom og god mann. Massasje er ypperlig når musklene slår krøll på seg. Og så kan litt smertestillende være godt å ty til iblant.

Karoline smilte til meg med sine milde og kloke øyne. Hun var stille en liten stund før hun skiftet emne.

Pasient Jeg liker ikke moten til de unge jentene. De klær seg så utfordrende. Ørsmå topper og skjørt skal det visstnok være. Jeg forstår ikke at det er nødvendig. De er jo fortsatt barn. Når jeg tar det opp med dem sier de bare ”Men Mommom da – det er jo moten. Alle går sånn!” Og så himler de med øynene.

Lege Du har rett i at barn bør få være barn. Den voksne verden kommer tidsnok. Når de blir eldre har de bedre forutsetninger for å ta stilling til kvinnesynet bak Barbie-moten. I mellomtiden er det fint om foreldrene forsøker å få jentene til å velge klær som passer til alderen.

Hun nikket langsomt, reiste seg fra stolen og gikk mot døren. Jeg åpnet den for henne og så henne streve seg bortover gangen.