Eva var en ivrig student. Skolegangen hadde ikke alltid vært like bra som nå.

Overgangen til voksenlivet er utfordrende for de fleste. Hva slags utdannelse skal jeg velge? Hvor skal jeg bo? Hvem skal jeg dele livet mitt med?

For den som er funksjonshemmet er veien til å bli voksen ekstra utfordrende. Fysiske eller psykiske handikap gjør dem mer avhengig av omsorgsgivere enn andre. Løsrivelsen fra barndomshjemmet kan være tøff både for den funksjonshemmede og for deres foreldrene.

Eva var født med cerebral parese (CP) og satt i rullestol. For fire år siden flyttet hun inn i egen leilighet. Nå var hun blitt 24 år og ville ut i jobb. Hun kom trillende inn på kontoret i hvit genser med rødt mønster og røde bukser. Assistenten som hadde fulgt henne, ble sittende på venteværelset.

Lege Du ser ut som en russejente, kommenterte jeg.

Lege Nei, det er lillesøsteren min som er russ i år, svarte Eva og smilte. Hun var innom leiligheten min her om dagen og insisterte på at disse klærne ville kle meg. Det er noen år siden jeg var russ. Nå holder jeg på med IT-utdanning på Ut-i-jobb skolen.

Lege Hvordan går det syns du?

Pasient Det er gøy! Sa Eva og lyste opp. Jeg har fullført de modulene som står på handlingsplanen min og snart har jeg datakortet. Endelig er jeg på et sted hvor jeg føler at hele meg blir akseptert.

Lege Du gikk jo på vanlig skole ut tiende klasse, og så kom du i en firergruppe på videregående, stemmer?

Pasient Ikke nevn firergruppen er du snill, sa Eva og ble tydelig nedstemt. I den følte jeg meg som en barnehageassistent. Jeg var den eneste med et fysisk handikap. De andre var psykisk utviklingshemmete. Jeg ble bedt om å følge med på at de spiste opp maten sin og så videre.

Eva sukket og fortsatte tydelig irritert.

Pasient Da resten av skolen skulle på teater for å se Vilanden av Ibsen, måtte jeg på barneforestilling om Pinocchio med firergruppen. Og klasseturen til Bergen holdt jeg på å gå glipp av fordi lærerne sa jeg var for tung. Siden jeg sitter i rullestol trenger jeg blant annet hjelp til påkledning og dobesøk, men jeg kan alltid ha med assistenter. Det hadde de ikke tenkt på. Men faren min slo i bordet, så Bergen-tur ble det.

Lege Hvordan er studiesituasjonen din nå?

Pasient Jeg går i en liten klasse og får opplæring som er tilpasset meg. Av hjelpemiddelsentralen har jeg fått låne en PC. Som du vet er synsnerven min ikke helt god på grunn av CP-en, så bokstavene må blåses opp. For hånd kan jeg bare skrive navnet mitt. Jeg bruker vanlig tastatur og taleprogrammet Zoomtext. En assistent er med meg på skolen og hjelper til med praktiske ting. Faktisk er jeg arbeidsleder for fire assistenter. Det er bare om natten jeg er alene.

Lege Syns du det er vanskelig å være avhengig av assistenter?

Pasient Nei, jeg har akseptert at jeg trenger dem akkurat som andre må bruke briller for å se godt. De kongelige har jo livvakter når de skal bevege seg ute, uten sammenligning for øvrig, altså, sa Eva og lo litt.

Så føyde hun til alvorlig.

Pasient Men jeg liker ikke hvis folk jeg møter bare snakker til assistenten min og ikke til meg. Jeg kan jo tenke, føle og mene selv om jeg sitter i rullestol.

Lege Mange har fordommer mot funksjonshemmede og glemmer at de er hele mennesker med egne tanker, meninger og drømmer.

Pasient På barneskolen møtte jeg holdningen ”du har et handikap, og det er dumt”. På Ut-i-jobb skolen sier de ”du er funksjonshemmet i forhold t til noen oppgaver, men du er funksjonsdyktig i forhold til mye”. Jeg får være med på å ta avgjørelser, og det er nytt for meg. Det er godt å bli behandlet. Jeg synes det er blitt lettere å si ifra når jeg trenger det.

Lege Har du et eksempel?

Pasient Jeg ble lei av mammas mas om at jeg snakket for mye i telefonen. Hver hundrelapp jeg skulle bruke måtte godkjennes av foreldrene mine. Nå har jeg fått hjelpeverge. Det syns jeg er helt topp. Jeg føler meg mer voksen og uavhengig av foreldrene mine.

Lege Hva slags jobb ser du for deg?

Pasient Jeg kan vel ikke løpe rundt som kelner på en travel restaurant, men jeg kan kommunisere bra med telefon og PC.

Lege Ja, PC-er er det vel bruk for nesten overalt, sa jeg og kom nesten ikke på et yrke hvor man ikke bruker PC eller telefon.

Pasient Ut-i-jobb skolen tilbyr arbeidspraksis i skjermet virksomhet. Det betyr at jeg kan jobbe på skolen med prosjekter for næringslivet i inntil ti måneder. Aetat betaler da lønnen min. Vi lager websider og jobber med webdesign. Etter dette kan jeg søke en ordinær jobb. Ut-i-jobb skolen vil hjelpe meg med å kontakte bedrifter.

Lege Så bra! I Norge har flere hundre tusen mennesker falt ut av arbeidslivet. Jeg er sikker på at en stor andel av dem kan og vil jobbe. Men si meg Eva, jeg syns du snakker så mye tydeligere nå enn du gjorde for ett år siden. Du har også merkbart mindre spasmer. Skyldes det baklofenpumpen du fikk satt inn?

Baklofen er et legemiddel som hemmer aktiviteten i nervesystemet. Medikamentet blir brukt ved sykdommer som gir ufrivillige sammentrekninger (spasmer) i muskulaturen. Muskelkramper kan være smertefulle og er i tillegg praktisk problem ved en rekke nervesykdommer som cerebral parese, multippel sklerose og etter hjerneslag.

Tabletter som inneholder baklofen (Lioresal) lindrer spasmene men kan gi plagesomme bivirkninger som trøtthet og kvalme. For å oppnå tilstrekkelig effekt av middelet kan det være vanskelig å unngå dette. Her har baklofenpumpen et stort fortrinn. Den tilfører kroppen medikamentet gjennom et plastrør som blir lagt inn ved ryggmargen. I tillegg opererer man inn under huden en beholder med baklofen . I den er det en elektronisk doseringsmekanisme som injiserer medikamentet omkring nerverøttene. På den måten kan man nøye seg med en liten dose og derved oppnå god effekt uten de samme bivirkningene som ved tablettbehandling.

Eva smilte fornøyd.

Pasient Ja, baklofenpumpen er mye mer effektiv enn tablettene jeg gikk på tidligere. Doktor Røste på Rikshospitalet sto for operasjonen. Både han og jeg var veldig spente på hvordan den ville gå. Pumpen er en liten datamaskin som er programmert til å gi meg riktig mengde medisin. Du trenger derfor ikke skrive ut ny resept på tabletter til meg.

Lege Og nå er du på vei ut i jobb, Eva? Det virker som du trives godt der.

Pasient Om jeg gjør! Jeg er ikke dum, men mange oppfattet meg slik før, Det knakk selvtilliten min. De så ikke forbi funksjonshemmingen. Jeg ble bare en eneste stor behovstrengende pasient i en rullestol. På Ut-i-jobb skolen har jeg sakte, men sikkert fått bygget opp selvtilliten igjen.

Regjeringen har besluttet å videreføre arbeidet med et inkluderende arbeidsliv (IA) frem til 2009. Et av målene er å få ansatt flere arbeidstakere som har redusert funksjonsevne. Virksomheter som knytter seg til IA-avtalen og hjelper arbeidstakere med redusert arbeidsevne får særskilte rettigheter og bistand fra det offentlige. Sykmeldte skal få bedre oppfølging, og det skal legges større vekt på hva den enkelte kan utføre av arbeidsoppgaver. Du kan lese mer om IT-utdanningen Eva er i gang med på www.utijobb.org.

Samtalen ble utviklet i samarbeid med spesialist i klinisk psykologi Marianne Skar.