Marianne og hennes mann hadde solgt huset og var nå i ferd med å flytte inn i en praktisk leilighet.

Pasient Det har blitt veldig mange tunge løft. Hadde jeg visst hvor mye jobb det var, er jeg ikke sikker på at vi hadde flyttet. Men nå er vi nesten i mål og kan begynne å glede oss over den fine leiligheten.

Lege Gratulerer med ny bolig. Det blir nok praktisk å ha alt på en flate. Er det heis i gården?

Pasient Jo da – heis er det. Det var en absolutt betingelse for å flytte. Men du - jeg tror jeg må ha forstrukket meg av all bæringen for jeg har så vondt øverst i ryggen. Eller kanskje det bare er alt stresset som gjør at det knyter seg. Det verker i hvertfall ille her, sa hun og forsøkte å peke på det venstre ”vingebeinet”. Og så er jeg helt utkjørt. Føler meg rett og slett ikke frisk. Det skal bli godt å legge seg. Tror du det vil hjelpe med litt massasje hos Hilde?

Hilde var fysioterapeuten som Marianne iblant gikk til når det strammet seg i nakken og skuldrene hennes.

Da jeg undersøke henne var huden hennes øm. Den var også litt rød. Musklene som var dypere under huden var upåfallene da jeg testet dem.

Lege Jeg tror ikke smertene skyldes at muskelen er forstrukket, men at du er i ferd med å få et utbrudd av helvetesild, Marianne.

Pasient Hva er det du sier? Hvordan i all verden har jeg fått det?

Lege Da du hadde vannkopper som barn, slo viruset seg til ro i en nerveknute. Der har det levd siden. Helvetesild skyldes at viruset nå er på vandring ut i den delen av huden som nerven forsyner. Årsaken er gjerne at immunforsvaret midlertidig er litt nedsatt. Kanskje er det alt stresset omkring flyttingen som har utløst dette.

Pasient Er ikke helvetesild svært ille?

Lege Jo – det kan være meget plagsomt. Utslettet varer oftest et par uker. I løpet av en måneds tid er man vanligvis frisk. Dessverre sliter en del med nervesmerter i uker og måneder etterpå. Sjansen for å bli rammet av slike smerter øker med alderen.

Pasient Da får jeg helt sikkert det. Det bare vet jeg. Jeg har alltid uflaks.

Lege Heldigvis finnes det legemidler som hindrer viruset i å formere seg kan begrense sykdommen og forebygge slike komplikasjoner. Men det forutsetter at behandlingen iverksettes helt i begynnelsen av utbruddet slik du er nå. Sånn sett har du flaks denne gangen. Hvis du ønsker, kan jeg skrive en resept på disse tablettene.

Pasient Ja – det vil jeg veldig gjerne.

Marianne satt stille mens jeg skrev resepten. Hun virket bekymret.

Pasient Er det smittsomt? Jeg tenker selvfølgelig på mannen min. Det hadde vært utrolig typisk at begge fikk helvetesild.

Lege I motsetning til et vanlig vannkoppeutslett er helvetesild forbundet med beskjeden smittefare. Hvis mannen din hadde vannkopper tidligere, kan du ikke smitte han.Pasient Javel. Det var jo godt.

Lege Men du bør direkte unngå kontakt med gravide, nyfødte og pasienter med sterkt nedsatt helse hvis de ikke har hatt vannkopper.

Pasient Det blir ikke noe problem. Slik jeg har det nå kommer jeg nok til å holde meg hjemme en stund.

Før hun gikk informerte jeg henne om hvordan sykdommen ville utvikle seg de nærmeste dagene og ga henne råd om hvordan hun skulle stelle utslettet for å unngå at det satte seg bakterier i sårene. Vi ble enige om at hun skulle ringe meg litt senere i uken for å fortelle hvordan det gikk.