Anita er i begynnelsen av trettiårene og enslig mor til en jente på tre år. Ved siden av deltidsstudiene, driver hun en bedrift med flere ansatte. Hun tar seg godt av datteren, og jeg forstår ikke helt hvordan hun rekker alt dette. Men enkelte mennesker har en forunderlig stor arbeidskapasitet.

Pasient Jeg lurer på om jeg bør ta ut mandlene. Det rådet de meg til å få gjort på legevakten. Jeg har vært der når det har vært ekstra ille.

Lege Jeg kan godt henvise deg til en vurdering for å få fjernet mandlene. De fleste får færre halsbetennelser etter et slikt inngrep. Men en hver operasjon innebærer risiko og å fjerne mandlene er intet unntak. Tar man hensyn til faren for blødninger i svelget og smertene de første en til tre ukene etter inngrepet er ikke gevinsten så stor. Med mindre man har spesielt hyppige halsbetennelser, vil man ofte være mest tjent med å beholde mandlene og ha penicillin lett tilgjengelig.

"Hvis et voksent menneske trenger antibiotika på grunn av betente mandler tre ganger årlig i mer enn ett år, kan det lønne seg å fjerne mandlene."

 

Pasient Hvor mange betennelser regner man som ”hyppige” da? spurte Anita.

Lege Dersom halsbetennelsene forårsaker komplikasjoner som for eksempel en verkebyll i svelget, kan det være verdt å fjerne mandlene selv om de ikke er betente så ofte.

Pasient Jeg har vel bare hatt omtrent en halsbetennelse pr år, tror jeg. Men da er det ganske ille. Hvis jeg kan få begynne med pencillin når jeg kjenner at det går den gale veien, vil det være veldig fint. Det er ofte i helger og ferier at jeg har hatt problemer med halsen, og da har det ikke alltid vært så lett å komme til lege.

Jeg skrev ut en resept på penicillin og vi snakket om hvordan hun skulle bruke tablettene.

Foto: © iStockphoto.com/tBoyan