Odd dumpet ned i stolen. Han hadde vært hos meg flere ganger tidligere på grunn av halsbetennelser. Ved siste konsultasjon ba han meg mot slutten av ”timen” om å bli henvist til sykehuset for å få fjernet mandlene. Jeg hadde sendt henvisningen samme dag. Nå var han i tvil om han hadde truffet rett beslutning.

Pasient Ja, og så var det min sykehusskrekk da. Hadde det bare vært en tommel eller en tå! Men nå skal de altså skjære inni halsen min! Odd lot som om han besvimte i stolen.

Odd var litt bajas, men hans frykt var reel. Jeg forsøkte å berolige han med å si at det var en relativt liten operasjon og at kirurgene har lang erfaring i å utføre den.

Lege Man møter fastende om morgenen, blir deretter operert og ligger noen timer på en oppvåkningsstue før man reiser hjem. Selve inngrepet tar fra en halv til en time. I det lange løp vil de som har hyppige betennelser tjene inn disse dagene.

"Den største ulempen er at man har man vondt i halsen de neste en til to uker. Det tilsvarer varigheten av fire - fem halsbetennelser."

 

Pasient Kan det ikke skje noe farlig?

Lege Alvorlige komplikasjoner er uvanlige, men man kan bli rammet av en blødning etter at man er kommet hjem. Da bør lege oppsøkes umiddelbart.

Odd ble blek.

Pasient Helene, kona mi, er sykepleier. Kan hun passe på meg hjemme? Det er bare ti minutter inn til sykehuset. Da går det vel bra?

Lege Ja, og det hadde nok gått bra uten sykepleier hjemme og selv med noe lengre vei.

Jeg minnet ham på til slutt at dette var det han som bestemte om han ville operere seg. I første omgang ville han bli innkalt til sykehuset for en samtale om operasjonen. Jeg foreslo at han tok i mot dette tilbudet før han fattet en endelig beslutning.

Foto: © iStockphoto.com/danielle71