Selv et tilsynelatende rent hjem kan være spekket med bakterier. Og det er som regel ikke på toalettet eller i søppeldunken det er verst.

Her er seks typiske bakteriebomber i hjemmet:

1. Kjøkkenvasken

Hva gjør man etter å ha spist opp middagen hver dag? Man skyller alle tallerkener, bestikk, glass og kjøkkenredskaper i vasken før man setter alt i oppvaskmaskinen. Matrester- og partikler blir liggende igjen, og kan dermed utvikle seg til helseskadelige bakterier.

I et vanlig hjem er som oftest toalettet renere enn kjøkkenvasken. Med dette i bakhodet, tenker man seg gjerne om før man plukker opp og spiser druene som falt av mens man skyllet dem.

Hva kan du gjøre?

Mange tror at så lenge man skyller vasken godt med varmt vann, så holder den seg ren. Dette er imidlertid ikke nok. Bland vann sammen med litt klor og vask kummen én gang daglig. Husk å ta ut proppen, og vask den også.

2. Tannbørsten

Etter hver tannpuss, skyller man tannbørsten for overflødig skum før man setter den til tørk. Bakterier elsker slike fuktige steder.

En amerikansk studie fra 1970 viser i tillegg at toalettet sender ut bakteriepartikler idet man skyller ned. Bakterie- og virusholdige vanndråper sprayes ut i luften hver gang man trekker i snoren. Disse ørsmå dråpene kan flyte rundt i rommet i minst et par timer før de lander på en overflate – som for eksempel tannbørsten din.

Hva kan du gjøre?

Plasser tannbørsten et sted hvor den kan tørke. Pass på at det ikke er for nærme toalettet. Husk å legge ned lokket på toalettet før du skyller ned. Bytt ut tannbørsten med jevne mellomrom, særlig etter sykdom.

3. Salt- og pepperbørsene

I en studie fra 2008 ble 30 voksne mennesker, som alle viste tegn til influensa, bedt om å angi ti ting fra hjemmet som de hadde tatt på i løpet av de siste 18 timene. Forskerne sjekket så alle disse tingene for bakterier og virus. Resultatet viste 41 prosent treff på alle de angitte tingene. Alle salt- og pepperbørsene som ble testet, hadde influensavirus på seg.

Hva kan du gjøre?

Når du vasker av bordet etter å ha spist, ta et strøk over salt- og pepperbørsene også. Og husk å vaske hendene både før og etter måltidet.

4. Fjernkontrollen

Man mister den gjerne på gulvet, klemmer den mellom sofaputene og søler fort litt sjokolade på den. Dette må dessuten være én av de tingene som alle i hjemmet tar på hver dag. Og alt som mennesker tar på, har bakterier på seg. En studie fra University of Virginia viser at fjernkontrollen er en av de verste bakteriebombene i hjemmet.

Hva kan du gjøre?

Tørk av den med et klor- eller alkoholholdig tørkepapir.

5. PC-tastaturet

Man spiser gjerne ved dataen, og man bruker den ofte uten å ha vasket hendene først. Dette kan gjøre tastaturet ditt til en samling av bakterier.

I en britisk studie fant forskerne flere bakterier og virus på test-tastaturene, deriblant E.coli og stafylokokker. Fire av de 33 tastaturene som ble brukt i testen, hadde så mye bakterier og virus på seg at de ble regnet som helsefarlige. Ett tastatur hadde fem ganger flere bakterier enn toalettsetet.

Hva kan du gjøre?

Vask hendene godt, både før og etter bruk. Har du spist ved dataen bør du riste ut eller støvsuge opp matbiter og smuler som kan ha falt ned i tastaturet. Bruk papir som inneholder klor eller alkohol til å tørke over tastene. Husk også å streife over PC-musen.

6. Badekaret

Det er her man legger seg oppi når man skal bli ren. Ironisk nok kan badekaret være fullt med bakterier. I en fersk studie fant forskere bakterier i 26 prosent av alle badekarene som ble testet. I en annen studie, utført ved Texas A&M University, fant forskerne bakterier i alle de 43 badekarene som man sjekket. 81 prosent hadde sopp og 34 prosent inneholdt stafylokokker. Alle var boblebad.

Hva kan du gjøre?

Vask badekaret med klor eller vaskemiddel beregnet for bad, etter hvert bruk. Tørk av med et rent håndkle til slutt.

Hovedgrunnen til at boblebad ofte har mer bakterier enn andre badekar, er måten rørene er satt sammen på. Vann har lettere for å feste seg i disse rørene og dermed vokser bakteriefloraen. Når man da skrur på vannet igjen, kan bakteriene bli skylt inn i karet hvor du sitter og vasker deg. Har du et boblebad, bør du derfor rense rørene med jevne mellomrom.

Et godt råd: Vask hendene!

Den mest effektive måten å beskytte seg selv mot bakterier og virus på, er å vaske hendene ofte. Vask i minst 20 sekunder. Bruk vann og såpe. Temperaturen på vannet har ikke så mye å si; det viktigste er friksjon. Det holder ikke bare å skylle hendene.

Du kan også bruke antibakteriell gele eller væske, men dette kan aldri erstatte håndvasken.

Kilde: Webmd.com