God håndhygiene og vaksine kan reduserer risikoen for å bli smittet av influensavirus.

Personer som har større risiko for å få komplikasjoner anbefales å vaksinere seg. I disse gruppene er det økt risiko for å dø av sykdommen eller komplikasjoner.

Hvem bør vaksinere seg?

Spesielt utsatte som blir anbefalt vaksine, er personer:

- med alvorlige luftveissykdommer og nedsatt lungekapasitet
- med kronisk hjerte- eller karsykdommer, spesielt de med hjertesvikt
- med sykdommer som gir nedsatt motstandsdyktighet mot infeksjoner
- som bor på på alders- og sykehjem
- over 65 år

Andre som ønsker det kan også få vaksine.

Det anbefales å la seg vaksinere om høsten før influensaepidemien bryter ut, dvs i september/oktober, men det er ikke for sent så lenge man ikke er smittet selv.

Husk på at kroppen trenger en ukes tid fra vaksinasjonen til å danne antistoffer som gir full beskyttelse.

Vaksinen

Hvert år kommer en ekspertgruppe i Verdens helseorganisasjon (WHO) fram til hvilke tre virusvarianter som mest sannsynlig kommer neste sesong og disse lages det vaksine mot.

Dette er grunnen til at man anbefaler å vaksinere seg på nytt hvert år, det er ikke sikkert at en vaksine fra et tidligere år inneholder de virustypene som kommer i neste sesong.

Vaksinen gir beskyttelse mot de virustyper som er i vaksinen i minst ett år, men sannsynligvis i flere år fremover.

Er det noe annet jeg kan gjøre for å forebygge?

Når influensaen først har brutt ut er det ikke så mye å gjøre for å hindre sykdommen. Du kan imidlertid bidra til å redusere riskoen for komplikasjoner ved å utsette deg minst mulig for bakteriell smitte. Derfor er det lurt å holde seg hjemme i sengen mens du har feber.

Det er ikke dokumentert noen effekt av store doser C-vitamin.

Generelt er det forebyggende å ha et godt immunforsvar og være i god form; normal trening, sunt kosthold og nok søvn.

Når bør jeg gå til lege dersom jeg mistenker at jeg kan ha influensa?

Det kommer an på hvor kraftig angrepet du er. Hvis hosten er særlig plagsom og reseptfri hostemikstur ikke hjelper, kan reseptpliktig hostemedisin hjelpe bedre.

Ofte kan det bli nødvendig med noen dagers sykmelding.

For en normalt frisk person er det sjelden behov for å oppsøke lege for influensa annet enn evt for hostemedisin og sykmelding.

Mål temperaturen jevnlig. Ved feber rundt 40 grader hos voksne i over to døgn bør lege kontaktes. Feber i mer enn fem dager skyldes ofte komplikasjoner, og da bør lege oppsøkes.

Barn har ofte høyere feber enn voksne uten å være så påvirket. Det viktige er å holde øye med allmenntilstanden, om det er utslett (bloduttredelser) eller nakkestivhet.

Søk alltid lege ved kombinasjon av feber og utslett i huden, spesiellt ved små bloduttredelser som ikke lar seg trykke bort når du presser et glass på utslettet.

Hvis du hoster opp grønnlig eller mørkt oppspytt bør du kontakte lege fordi det da kan være bakteriell bronkitt eller lungebetennelse.

Hvis du har astma, diabetes eller dårlig hjerte, bør du alltid kontakte legen. Det samme gjelder gamle, svekkede personer og andre med nedsatt immunforsvar.

Hva kan øke risikoen for at jeg får influensa?

Man er usikker på om generelt nedsatt immunforsvar eller om det er forhold i luftveienes slimhinner som kan medføre at man smittes lettere.