Influensa er en virussykdom, antibiotika vil derfor ikke hjelpe.

Men medisiner kan lindre symptomene.

Nesespray kan brukes ved tett nese. Har du høy feber (over 39-39,5 grader), kan febernedsettende medisiner benyttes, som paracetamol. De vil samtidig kunne dempe eventuell hodepine.

Ta dem i såfall regelmessig tre til fire ganger daglig i et par dager for å hindre at feberen går opp og ned. Det kan virke som om feber er gunstig for at viruset skal forsvinne raskere.

Har du hoste kan hostemikstur hjelpe. Den reseptfrie hostemedisinen er svak og virker ikke alltid godt nok. Du må da oppsøke lege.

Hold deg inne og i ro, gjerne i sengen. Pass på at du ikke fryser. Ved febersykdom svetter man mye, drikk derfor mye væske, gjerne varme drikker. Få nok søvn.

Diabetikere må huske å måle blodsukkeret sitt oftere, og ikke glemme å spise. Under infeksjon går gjerne blodsukkeret noe opp.

Alkohol hjelper ikke. Å drikke større mengder alkohol fører til dehydrering og kan forlenge tiden med symptomer.

Folkemedisinråd

Noen mener at solhattekstrakt virker gunstig på influensa. Dette er et urteekstrakt som fås kjøpt på apotek. Mange mener at influensarammede blir en til to dager raskere symptomfri, selv om selve viruset ikke forsvinner raskere.

Effekten av solhattekstrakt er ikke vitenskapelig dokumentert.

Hvordan finner legen ut om jeg har influensa?

De karakteristiske symtomene sier ofte sitt, men ofte kan man være usikker.

Blodprøver kan være til hjelp. Legen kan også sende prøve til laboratoriet, som eventuelt kan påvise influensavirus.