Spørsmål: I mange kiosker og butikker er det ulike typer smågodt (sjokolade, gelegummi, lakris og lignende) som er fordelt på bokser der man plukker selv og betaler etter vekt. Det kan da umulig være særlig hygienisk? Jeg har ofte sett at folk forsyner seg med hendene.

Svar: Du har rett i at salg av smågodt i åpne bokser kan være uhygienisk. Hvis kunder forsyner seg med hendene, er det en fare for at de etterlater smittestoffer. Innholdet i godteriboksene er ekstra fristende for småbarn og som rimeligvis ikke er opptatt av mikrobiologiske problemstillinger. Mattilsynet anbefaler derfor at hyllene ikke befinner seg i en høyde der de er tilgjengelig for de yngste kundene. Godteriene skal dessuten oppbevares i lukkete beholdere med lokk som er utstyrt med klype. Det er også anbefalt at de plasseres slik at betjeningen til en hver tid kan holde et øye med dem, for eksempel i nærheten av kassaapparatene. Når Mattilsynets inspektører utfører tilsyn av salgssteder sjekker de at det er valgt en hygienisk forsvarlig løsning.