Ved infeksjon eller betennelse hovner lymfeknutene opp og blir vonde. Rundt i kroppen finnes flere hundre små knuter av lymfevev.

Det er små filtre bestående av lymfevev. De siler vekk og uskadeliggjør bakterier og andre fremmede stoffer som kommer inn i kroppen og er en viktig del av immunforsvaret.

De sitter i strategiske posisjoner for å kontrollere vevsvæsken fra ulike kroppsdeler. På halsen sitter for eksempel lymfeknuter som filtrerer munnhule og svelg, der det kommer inn mye bakterier. I armhulen sitter det en gruppe lymfeknuter som kontrollerer vevsvæsken fra armene, og tilsvarende i lysken med filtrering av vevsvæsken fra bena.

Kan vi normalt kjenne disse lymfeknutene?

Egentlig ikke, men ved infeksjoner eller betennelser hovner de opp og blir ømme.

Hvis du for eksempel har et sår med betennelse på foten, hovner lymfeknutene i lysken opp på samme side. Ved en halsinfeksjon, enten det er virus eller bakterier, får du hovne og ømme lymfeknuter bak kjevevinkelen.

Alle får slike infeksjoner av og til, og det er ikke uvanlig å ha en-to gryn- eller ertestore lymfeknuter øverst i halsen bak kjevevinklene. Etter en BCG-vaksinasjon med skikkelig anslag kan noen ofte kjenne en liten lymfeknute i armhulen i mange år.

Hva er den vanligste årsaken til hovne lymfeknuter?

Akutte infeksjoner i de øvre luftveiene, såkalt halsesyke med feber. Da får du ofte opptil druestore, ømme kjertler på halsen. De forsvinner i løpet av et par uker.

Den såkalte kyssesyken, eller mononukleose, gir særlig store og vonde lymfeknuter. De kan bli valnøttstore.

Kan hovne lymfeknuter være tegn på en farlig sykdom?

Ja. Hvis det kommer hovne lymfeknuter uten at man har noen luftveisinfeksjon eller feber, kan det være tegn på ondartet svulst i lymfevev, såkalt lymfom.

Disse lymfeknutene sitter vanligvis lenger nede på halsen enn når du har halsesyke med feber, og de pleier å være mindre ømfintlige.

Hovne lymfeknuter kan også bety at en ondartet svulst i et annet organ har spredt seg. For eksempel kan brystkreft spre seg til lymfeknuter i armhulen.

Når skal man oppsøke lege på grunn av hovne lymfeknuter?

Hvis det vokser fram "kuler" på halsen uten at du har halsesyke med feber, eller i armhulene eller lysken uten at du har noen sår eller infeksjoner, bør du for sikkerhets skyld undersøke om det er noe galt.

Heldigvis er hovne lymfeknuter som regel uttrykk for en forbigående infeksjon eller betennelse. Er du i tvil er det mye bedre å gå til lege med en gang enn å vente og se om kulen forsvinner og gå og engste seg.