Spørsmål: Finnes det medisiner som gjør at man blir fortere frisk av kyssesyke? Jeg er aktiv idrettsutøver og vil helst begynne å trene med engang.

Svar: Mononukleose, også kjent som kyssesyke, er en virusinfeksjon forårsaket av Epstein-Barr virus. Sykdommen forekommer hyppigst i småbarnsalderen, og gir da lette forkjølelseslignende symptomer. Hvis man rammes i tenårene eller som voksen, er symptomene betydelig mer intense. Typisk er en kraftig halsbetennelse ledsaget av feber, hodepine, hovne kjertler og slapphet. Utslett forekommer. Enkelte blir litt gule i huden fordi viruset kan påvirke leveren.

Med mindre det tilkommer komplikasjoner forkorter dessverre ikke medisiner sykdommens varighet. Et febernedsettende og smertestillende middel vil imidlertid lindre. Tilstrekkelig med søvn og et sunt kosthold er vanligvis bra når man er syk. Dette gjelder sannsynligvis også ved kyssesyke.

Studier tyder på at man kan gjenoppta treningen så snart man er feberfri og føler seg i form til det. De første tre – fire ukene bør man unngå øvelser som innebærer kraftig kroppskontakt som for eksempel fotball, håndball, bryting. Grunnen er at kyssesyke kan føre til at milten forbigående hovner opp. Den ligger øverst til venstre i magen og sprekker hos cirka en av 1000 personer. Det kan forårsake en farlig blødning. Selv om kontaktsport øker risikoen for at milten brister, er årsaken som regel alminnelige aktiviteter som løfting, bøying eller at man spenner magen (“trykker”) i forbindelse med et toalettbesøk. Noen mener at man bør sjekke størrelsen av milten tre uker etter at halsbetennelsen og feberen begynte, for å avklare om det er trygt å begynne å trene. De fleste eksperter mener dette ikke er nødvendig.