En ny norsk studie viser at bakterien (borrelia burgdorferii) som kan overføres ved bitt av flått er en hyppig årsak til hjernehinnebetennelse hos barn.

I perioden 2001 og 2009 ble det påvist hjernehinnebetennelse hos til sammen 211 barn i alderen 3 måneder – 14 år ved Stavanger universitetssykehus. Hos 67 prosent av disse var betennelsen en følge av flåttbitt. Hos 11 prosent av barna skyldtes infeksjonen andre bakterier og hos 22 prosent var årsaken ulike virus. Hodepine og lammelse av en ansiktsnerve (nervus fascialis) slik at man blir «skjev i ansiktet» (såkalt trekk) er typisk ved hjernehinnebetennelse etter bitt av flått.

Studien er en påminnelse om viktigheten av å daglig sjekke om barna har flått på kroppen. Sannsynligheten for at en flått rekker å overføre bakterien avtar hvis man fjerner flåtten innen 24 timer. Man bør gripe den så nær hudoverflaten som mulig og unngå å knuse den. Huden vasker man deretter med såpe og vann. Flått trives best i fuktig mark med høyt gress og kratt. Hos et voksent menneske biter flått seg først og fremst fast på bena, men barn blir ikke sjelden bitt på overkroppen og i hodebunnen. Oftest merker man ikke bittet.

Kilde:
Archives of disease in Childhood
Tidsskrift for Den norske legeforening