Feber er et ledd i kroppens forsvar mot infeksjoner.

Høy feber er i seg selv som regel ufarlig. En har feber dersom kroppstemperaturen er på 38°C eller mer målt i endetarmen.

Barn får oftere og høyere feber enn voksne. Virkelig høy feber er det først når temperaturen nærmer seg 41°C.

Hva skyldes feber?

Kroppstemperaturen reguleres av et termostat i hjernen, og stiger normalt litt mot kvelden. Feber oppstår når kroppen vår påvirkes av sykdomsfremkallende stoffer.

Ved heteslag er kroppstemperaturen også forhøyet, men da er årsaken overoppheting.

Selv om feber alltid er et sykdomstegn, behøver det slett ikke være noe alvorlig som ligger bak. I de aller fleste tilfeller, særlig hos barn, er årsaken en uskyldig infeksjon, enten med virus eller bakterier.

Feber er vanlig ved alvorlige infeksjoner. Da er det også andre tegn til alvorlig sykdom til stede, men feber kan også mangle hos spedbarn og riktig gamle mennesker.

Hvordan måler jeg kroppstemperaturen?

For å finne ut om du eller barnet ditt har feber må du ta temperaturen. Mål temperaturen i endetarmen hos barn. Hos voksne kan du måle i munnen, og legg da til en halv grad. Bruk termometer som du får kjøpt på apoteket.

Det er ikke nok å kjenne på pannen. Måling i armhulen er heller ikke til å stole på.

Hva skal jeg legge vekt på ved feber?

Ubehag og slapphet følger gjerne med feber uansett årsak, men det er ingen sammenheng mellom feberens høyde og sykdommens alvorlighetsgrad.

Både hos barn og voksne betyr allmenntilstanden, eller sykdomsfølelsen, og sløvhet vanligvis mer enn høyden på feberen. Legg også mer vekt på andre symptomer som utslett, smerter, pustebesvær, hoste, kvalme, oppkast eller diare.

Hvordan kan jeg selv behandle feber?

Særlig hos små barn med feber må du unngå overoppheting. Senk derfor romtemperaturen, kle heller av enn på, og bruk et tynt teppe i stedet for dyne.

Væskebehovet øker ved feber, og alle med feber bør drikke rikelig.

Febernedsettende medisiner virker også smertestillende, men for feberens skyld behøver du i hvertfall ikke ta slike medisiner før feberen er oppe i over 39°C. Følg doseringen på esken. Stikkpiller med Paracetamol er greie å bruke til små barn.

Må jeg være inne?

Ved feber er det en fordel å ta det med ro, men å holde sengen behøver ikke være nødvendig.

Barn med feber bør ikke gå i barnehagen. Rett etter at feberen er borte kan de være ute igjen.

Når må jeg søke lege?

Kontakt lege ved høy feber, ved feber som har vart i mer enn tre dager og dersom du tror det kan være noe alvorlig som feiler deg eller barnet ditt.

Feberkramper er krampeanfall hos små barn utløst av selve feberen. Slike anfall er ganske vanlige, men som regel helt ufarlig. Kontakt likevel lege første gang.

Se gjerne til barn med høy feber i løpet av natten. Vær spesielt oppmerksom på utslett i form av bloduttredelser, som ikke blekner når du trykker på dem med et glass.

Slike utslett sammen med sløvhet, oppkast og nakkestivhet (som vil si at barnet ditt ikke greier å bøye haken ned på brystet) kan være tegn på hjernehinnebetennelse. Kontakt da lege med en gang.