Spørsmål: Jeg fikk bekreftet at jeg sannsynligvis har borrelia infeksjon og har nå brukt antibiotika i snart 10 dager. Jeg har hodepine og er mer øm og stiv i kroppen enn vanlig. Kan jeg være smittefarlig for noen for eksempel via spytt eller ved intim kontakt. Kjæresten min har dårlig immunforsvar. Er han ekstra utsatt for å bli smittet av meg?

Svar: Borrelia burgdorferi er en bakterie som kan overføres ved bitt av skogflått. Smittekilden er som regel små, unge flått ettersom de er minst og man derfor ikke oppdager dem så raskt. Sannsynligheten for at bakterien blir overført til et menneske avhenger av hvor lenge flåtten er festet til huden. Sjansen for smitte er liten før 24 timer og øker betraktelig etter 48 timer. Skogflått fjernes best ved å trekke den rett ut ved hjelp av en pinsett eller med fingrene.

Hvis man blir smittet og kroppen ikke selv lykkes med å kvitte seg med bakterien, får man de første sykdomstegnene mellom 3 og 32 dager etter smittetidspunktet. Typisk er et utslett som brer seg ut fra bittstedet og kan være ledsaget av hodepine, feber og muskelsmerter, slik du beskriver. Dersom man ikke blir behandlet med antibiotika, kan man opp til flere måneder seinere få ytterligere leddplager. hjerteproblemer eller symptomer fra nervesystemet, deriblant ansiktslammelse. Varigheten og omfanget av behandlingen avhenger av infeksjonens utbredelse i kroppen.

Borreliabakterien smitter ikke fra person til person. Berøring, kyss eller intim kontakt innebærer derfor ingen risiko for din partner. Bakterien kan heller ikke overføres fra hund eller katter til mennesker, men dyrene kan ta meg seg flått inn i en bolig og på den måten føre til at man blir smittet.

Skogflått trives først og fremst i høyt gress, frodig underskog og kratt ved kysten. Der venter den på forbipasserende dyr eller mennesker som den kan huke seg fast i. Flåtten er aktiv i sommerhalvåret, fra cirka april til november.