Er du et i forhold med en som har kjønnsherpes? Hva kan du gjøre?

Først og fremst: Ikke la kjæresten din føle at ”utakk er verdens lønn”. Det å fortelle en annen person om egen kjønnssykdom er vanskelig. Partneren din har valgt å stå fram fordi han eller hun bryr seg om deg og stoler på deg.

Det er vanlig å føle usikkerhet med tanke på videre seksuell kontakt, men det finnes andre måter å være intime på når partneren din har utbrudd.

Sannsynligheten for smitte kan bli redusert ved bruk av kondom eller å avstå fra sex under slike perioder. Risikoen for at du også kan få herpes vil nok alltid være der, men det er mulig å gjøre den så liten som mulig.

Informer deg selv

Finn informasjon om herpes, og du blir kanskje klar over at det ikke er så skrekkelig som du først trodde. Par kan ha et godt forhold og super sex selv om den ene av dem har kjønnsherpes.

Har du vært sammen med partneren din lenge før utbruddet, kan det være lett å tro at han eller hun har vært utro. Det behøver ikke å være tilfellet. Kjæresten din kan ha blitt smittet mange år før dere traff hverandre.

Du må også vurdere muligheten for at du selv kan være den som har smittet partneren.

Seks av ti mennesker som er smittet med kjønnsherpes har nemlig ikke symptomer som er typiske for sykdommen. En av fem personer smittet med kjønnsherpes har ingen symptomer i det hele tatt. De færreste med kjønnsherpes er derfor klar over at de er smittet.

Vanlige spørsmål

At kjæresten din har herpes kan komme som et sjokk. Noen vanlige spørsmål er:

Hvor stor er sannsynligheten for at jeg også er smittet?

Det kommer an på hvor lenge dere har hatt sex sammen, og om dere har brukt kondom.

Har dere bare hatt samleie en eller to ganger, og brukte kondom begge gangene, er risikoen betraktelig lavere enn hvis dere har hatt ubeskyttet sex over lengre tid. Men sjansen for smitte er til stede hver gang dere har sex.

Du kan være smittet selv om du ikke har hatt noen symptomer. Viruset kan også smitte under utbruddfrie perioder.

Hvordan kan jeg beskytte meg selv under sex?

Ingen beskyttelse er 100 prosent effektiv, men bruk av kondom er et godt alternativ og halverer smitterisikoen.

Be partneren din om å gi deg beskjed hvis symptomene blusser opp for da er man mest smittsom. Under utbrudd kan det være lurt å avstå fra sex.

Viruset kan imidlertid være tilstede i hud eller slimhinnene noen få dager i løpet av året uten at personen legger merke til det. Omkring 70 prosent av smittespredning skjer i forbindelse med slike ikke-merkbare episoder.

Det beste er dermed å bruke kondom hver gang dere har samleie, selv under symptomfrie perioder.

Smitterisikoen reduseres i enda større grad hvis dere i tillegg bruker et medikament (Valtrex) som undertrykker herpesviruset. Dette må i så fall tas daglig i mange måneder eller år. Undersøkelser viser at en tablett av dette middelet alle dager og bruk av kondom ved sex, reduserer sannsynligheten for at partneren blir smittet med 75 prosent.

Hvordan sjekker jeg om jeg er smittet?

Gå til legen din hvis du har symptomer på herpes. Han eller hun vil da ta en prøve fra områder som minner om herpessår.

Du kan også velge å ta en blodtest som ser etter antistoffer mot herpesvirus laget av immunsystemet ditt når du ble smittet hvis du foretrekker det.

Hvordan har kjæresten min blitt smittet?

Viruset smitter til underlivet ved seksuell kontakt. Husk på at mange kan ha hatt viruset i kroppen i årevis uten at de har vært klar over det. Du bør derfor ikke automatisk anta at partneren din har vært utro.

Kilde: Web MD