En malariavaksine kan redusere sykdom og død. Den er endelig innen rekkevidde.

Om lag 40 prosent av verdens befolkning er utsatt for malariasmitte. Hvert år blir 300-500 millioner mennesker syke av malaria. En million av dem dør. Av disse er 90 % barn under fem år. Det vil si at det dør et barn hvert trettiende sekund! De fleste av malariadødsfallene skjer i Afrika sør for Sahara. Nå viser malariavaksinen RTS,S lovende resultater.

I 2005 ble den utprøvd på over 2000 barn fra ett til fire år i Mosambik. Vaksinen reduserte risikoen for smitte med 30 prosent. Faren for å utvikle alvorlig malaria sank med hele 60 prosent. 18 måneder etter vaksinasjon var den fortsatt effektiv.

I en nylig publisert studie har man studert vaksinens sikkerhet og effekt på den egentlige målgruppen, spedbarn. 214 spedbarn i Mosambik mottok enten tre injeksjoner med RTS,S eller hepatitt B-vaksine. Dette skjedde da barna var 10, 14 og 18 uker gamle. Det viste seg at vaksinen er trygg og reduserer risikoen for smitte med 66 prosent.

En slik malariavaksine har potensiale til å redde flere hundretusen barn i Afrika hvert år.

Dette åpner for fase 3-studier og en bekreftelse av vaksinens effekt i utsatte områder. I 2008 vil nye omfattende forsøk bli satt i gang i afrikanske land sør for Sahara. Undersøkelsene vil inkludere om lag 10 000 barn.

Dersom de siste forsøkene er vellykkede, vil vaksinen som er utviklet av GlaxoSmithKline bli registrert i Afrika i 2011.

Kilder: The Lancet 2005 og 2007
Tidsskrift for den norske lægeforening 2007