Hevelse skyldes oftest opphopning av vann i hele eller deler av kroppen. Den medisinske betegnelsen er ødem.

Mange tror at de har vann i kroppen når de egentlig har lagt på seg. Hevelse på grunn av vannopphopning kan skilles fra fett ved å trykke med tommelen mot det hovne området i cirka ti sekunder. Det vil da sitte igjen et søkk etter fingeren som blir værende en god stund

Hvorfor blir det hevelse?

Betennelser, skader og allergiske reaksjoner gjør at det hovner opp. Eksempler på dette er verkefinger, senebetennelse, benbrudd og vepsestikk.

Hevelsen som man ser etter lammelse av en arm eller et ben skyldes at den ikke brukes. Åreknuter og skader til blod- eller lymfeårer i en arm eller et ben vil gi hevelse. Dette er ofte et problem for mennesker som har fått fjernet lymfekjertlene ved kreftoperasjoner.

Ved hevelse som skyldes sykdom i hjertet, lever og nyrer samler vannet seg i de laveste delene av kroppen.

Oppegående mennesker hovner rundt ankler og legger, mens sengeliggende hovner i nedre del av korsryggen.

Den vanligste årsak til slik hevelse er en svekkelse av hjertets pumpeevne. Det kalles hjertesvikt.

Hevelser i svangerskapet er vanlig, men kan være tegn på svangerskapsforgiftning.

Når bør jeg søke lege ved hevelse?

Hvis ikke du selv vet grunnen til at du hovner opp, bør du kontakte lege.

Insektstikk som gjør at det hovner opp i munn eller hals kan gjøre det vanskelig å puste og lege bør kontaktes.

Enkelte kan hovne kraftig opp som følge av allergi mot matvarer. Hvis dette skjer skal lege søkes raskt.

Litt hovne ankler er ikke farlig og er ikke tegn til sykdom. Det kan vi alle oppleve etter en lang buss eller flyreise. Blir det derimot hovent oppover leggen, bør man undersøkes av lege.

Hvordan behandler legen hevelse?

Behandling av hevelser er oftest å behandle sykdommen som gjør at det hovner opp.

Ved akutt hevelse som følge av allergiske reaksjoner kan legen bruke allergimedisin, midler som demper immunforsvaret (kortison) og adrenalin for å hindre at hevelsen blir farlig.

Behandlingen av hjertesvikt, lever og nyresykdom består i at pasienten skal være forsiktig med bordsalt og salt mat. Legen gir vanndrivende medisiner og kanskje medisiner for hjertet.

Hva kan jeg gjøre ved hevelse?

Det du selv kan gjøre er å spise mat som ikke er salt. Salt øker nemlig vannmengden i blodet og gjør at hjertet må arbeide tyngre. Det betyr at skinke, spekesild og salte gryteretter gjør at hevelser blir verre. Man kan venne seg til å bruke andre, saltfrie kryddere til å forbedre smaken på maten.

En fin kontroll på at behandlingen virker er regelmessig veiing på en god badevekt.

Ved hovne ankler kan man bruke medisinske, elastiske strømper til å motvirke hevelsen. Disse må tilpasses etter mål i samråd med hjemmesykepleie eller fysioterapeut. Elastiske strømper får man kjøpt i bandasjeforretninger. Hovne ankler blir mindre hovne hvis man sitter med bena høyt.

Hevelse i kroppen i svangerskap skal overvåkes av lege eller jordmor. Det kan bli nødvendig med sykehusinnleggelse hvis det samtidig oppstår forhøyet blodtrykk og det påvises eggehvite i urinen.