Barneeksem er en kronisk, kløende hudsykdom som rammer en av sju barn i løpet av barneårene.

Barneeksem blir også kalt atopisk eksem. Kløen og utslettet kan være svært plagsomt, og barnets sykdom utgjør ofte en betydelig belastning for hele familien.

Sykdommen er arvelig og forekommer ofte sammen med allergier og astma.

Eksemet starter vanligvis i løpet av de første leveårene. Før toårsalderen er utslettet gjerne mest aktivt i ansiktet. Utslettet er ofte hissig og væskende.

Fra toårsalderen flytter utslettet seg til leddnære områder som:

- albuebøy
- knehaser
- håndledd
- ankler

Utslettet er nå som regel tørt, og huden er fortykket og oppklort.

Eksemet vil vanligvis forsvinne før puberteten, men det er ikke uvanlig at voksne som har hatt atopisk eksem som barn, får eksemet tilbake i voksen alder.

De vanligste områdene vil da være håndeksem, eksem i ansiktet (spesielt omkring øyne)og på halsen.

Atopisk eksem - barneeksem Barneeksem forekommer sammen med allergier, men det er ikke nødvendigvis slik at eksemet er forårsaket av allergier. Et barn kan godt ha mye eksem uten allergi.

Allergiutredning på grunn av eksem alene gir sjelden resultater, men kan være indisert ved aktivt eksem hos de aller minste. Det er ingen ting mor kan gjøre under svangerskapet for å forebygge allergiutvikling hos sitt barn. Amming de første fire månedene er anbefalt.

Det er ikke enighet om nytten av å utsette introduksjon av allergene matvarer. Slike råd bør gis individuelt.

Behandlingen av barneeksem fokuserer på huden som barriere mot ytre irritanter. Fuktighetskremer og oljer tilfører den tørre huden fettstoffer som hindrer fordampning fra huden og beskytter mot irritanter som såpe, vann og grove tekstiler. Når det først foreligger et aktivt eksem, må huden behandles kortison i form av krem eller salve.

For barn over to år og voksne er de nye lokalmidler uten kortison, Protopic og Elidel et svært godt alternativ. Disse skrives ut av hudleger eller allmennleger med erfaring i behandling av eksem.

Dersom barnet ditt har plagsomt eksem tross fuktighetskremer og hydrokortison, bør du snakke med hudlege.

Kilde: Gjengitt med tilattelse av Hudpedagogisk senter, Rikshospitalet.