Uttalt svetting i håndflater og armhuler kan være en stor plage og iblant invalidiserende. Det er forskjellige måter å behandle dette på.

Bruk av 20 prosent aluminiumklorhexahydrat i en alkoholisk oppløsning kan blokkere svettekjertlene og være til hjelp for mange. Håndsvette kan behandles med iontoforese med vanlig vann fra springen.

Behandlingen startes hos hudlege, men fungerer den godt kan man kjøpe eget apparat. Metoden fungerer best på håndsvette, men kan brukes på svette også i armhuler.

Fra 1920 er det kjent at thoracal sympatectomi fjerner svetteproblemer i hender og armhuler. Med en ny thoracoskopisk teknikk er inngrepet forenklet med bedrede resultater.

I narkose kan kirurger via et thoracoscop (et stivt rør det er mulig å se og arbeide gjennom) brenne nerver som styrer svettingen.

Nervene er lokalisert til bakre brystvegg. Inngrepet tar 20 minutter og er vellykket i 98 prosent av tilfellene. Samtidig forsvinner rødmerefleksen hos 90 prosent av pasientene.

De vanligste bivirkninger er tørre hender (!) og enkelte ganger økt svettetendens på kroppen og bena.

Denne teknikken for behandlingen av svetting håndflate og armhuler (hyperhidrose) utføres ved en rekke sykehus i Norge. Deriblant Aker, Ullevål, Rikshospitalet, Akershus, Østfold. Vestfold og St.Elisabeth i Trondheim. Privat kan det gjøres ved VMS Volvat i Oslo.

Den samme teknikken fjerner altså plagsom rødme.

I en tidligere utgave av "Hud & Hår" er god rødmekontroll beskrevet ved hjelp av betablokkerbehandling (40-80 mg propranolol daglig).

Rødmere har dannet egen forening i Norge. Foreningen Rød kan bidra med informasjon.

Gjengitt med tilattelse av Hudpedagogisk senter, Rikshospitalet.