Føflekker er brune flekker i huden som består av pigmentproduserende celler.

De er som regel ikke tilstede ved fødselen. Arv er med å bestemme hvor mange føflekker vi skal få. Normalt antall er mellom 25 og 50 føflekker.

Barn som utsettes for mye og sterk sol vil normalt utvikle føflekker. Forekomst av føflekkreft øker sterkt, og det er derfor viktig å kunne skille vanlige føflekker fra føflekkreft.

Hvordan er et normalt føflekkliv?

De fleste føflekkene utvikles i første halvdel av livet. De er som regel flate i begynnelsen, men kan heve seg over hudens nivå senere.

Ikke sjelden har barn svarte føflekker. Årsaken er at pigmentet ligger høyt i overhuden. Etter hvert vil pigmentet flytte seg noe dypere i huden, og da blir føflekkene brune. Ofte vil føflekkene avblekes senere i livet, og da fremstå som hudfargede «vorter».

Hvordan ser føflekkreft ut?

Føflekkreft er en pigmentert flekk i huden som vokser og forandrer farge.

Det er føflekker av mer enn fem millimeter størrelse med ujevn form og farge. Disse uregelmessige føflekkene har de fleste få av, og det gjør det lettere å følge med.

Alle føflekker vokser, få vokser seg større enn fem-seks millimeter. «Blink ut» dine uregelmessige føflekker.

Vekst: : Vanligst vil føflekkreft ikke heve seg særlig over hudens nivå, men vokser overfladisk utover i huden.

Farge: Ujevn farge er regelen, men nesten alltid med svarte partier.

Føflekker større enn fem millimeter som vokser, vanligvis utover i huden, og er ujevn i fargen med svarte partier, skal vises legen. Tidlig behandling av føflekkreft er viktig.

Kan jeg ikke bare fjerne alle føflekkene mine?

Nei, fordi føflekkreft som regel starter som en ny flekk i huden.

Dersom føflekker fjernes, skal de skjæres ut og sendes inn for undersøkelse.

Det er ikke riktig å fjerne disse med laser, brenning eller frysing. Imidlertid vil andre pigmenterte flekker i huden som leverflekker og aldersvorter kunne fjernes med slike metoder. Hudlegen din vil skille disse og velge riktig behandling.

Gjengitt med tilattelse av Hudpedagogisk senter, Rikshospitalet.