Hidradenitis suppurativa (eller acne inversa) er en svært plagsom og kronisk tilstand,som karakteriseres ved ømme knuter eller byller i armhuler og lysker.

Acne inversa er en betennelse i talgkjertler og hårsekker. Hyppigst forekommer dette i områder som lysker og armhuler, områder der hud ligger mot hud. Det er ikke uvanlig med affeksjon av lår, rumpeballer, nakke og områder rundt navel. Familær tendens forekommer. Tilstanden har fått en rekke forskjellige navn som hidrosadinitis suppurativa, apokrin akne, akne triade/tetrade, pyodermia fistulans.

Årsak
Tilstanden har sitt utgangspunkt i en komedo i en follikelåpning (tilstopping av kjertelåpningen) med sekundær infeksjon og sprekk av follikelkanalen. Resultatet blir en kronisk betennelse i bindevevet med knuter i underhuden, ganger og arrdannelse. Duftkjertler blir først sekundært involvert.

Primært er dette en akne, men det er en spesiell aknetilstand som først sekundært affiserer duft og svette- kjertler i huden. Betydningen av bakterier i området er ukjent. Overvekt og røyking bidrar muligens til tilstanden.

Behandling
Det er ingen akseptert standard behandling, og det skyldes at hidradenitt er vanskelig å behandle. En rimelig behandlingsstige vil være:

Lokalbehandling med dalacin liniment (roll on ). Langtidsbehandling med bredspektret antibiotikum, vanligvis tetracycliner. Kirurgisk fjerning av bestående, harde partier.

Uttalte og tilbakevendende former må behandles med operative inngrep så tidlig som mulig og helst med innleggelse. Forandret hud og underhud må fjernes langt inn i friskt vev.

Behandlingen kan utføres av kirurg eller med CO2 laser. Hos de fleste er en sekundær sårtilheling nødvendig. Resultatet er vanligvis både kosmetisk og funksjonelt bra. Det anbefales ikke å foreta dekning med ”lapper”. Ved residiv må nye operative inngrep foretas.

Hudpedagogisk Senter 2003.

Gjengitt med tilattelse av Hudpedagogisk senter , Rikshospitalet