Forfatter: Rikshospitalet

Infisert eksem betyr at det er kommet bakterieinfeksjon i utslettet. Utslettet blir mer hissig enn det pleier, og ofte vil det væske og dannes skorper. For at behandlingen skal bli vellykket er det viktig at bakterieinfeksjonen blir behandlet effektivt. Under finner du beskrevet noen behandlingsmetoder som kan være aktuelle til dette formål.

Kaliumpermanganat (KP) bad
Dette er et meget effektivt desinfiserende bad som karbad eller til bad av hender eller føtter. Du får kjøpt kaliumpermanganat 3% (evt. 5%) oppløsning på apoteket. Fyll karet og tilsett KP-løsningen slik at vannet blir vinrødt. Stoffet er ikke irriterende. Bad i 15-20 minutter, en gang daglig til infeksjonen er under kontroll, vanligvis 5-7 dager. Lufttørk huden etter badet.

For å unngå at neglene skal bli misfarget, kan du smøre dem med vaselin eller neglelakk før badet. Badekaret må skures med JIF eller lignende etter badet, for å unngå misfarging.

Krystallfiolett-oppløsning
Denne bakteriedrepende fargeløsningen pensles på med en bomullspinne på væskende utslett. Er du i tvil om utslettet er eller er i ferd med å bli infisert, kan krystallfiolett trygt brukes. En til to penslinger om dagen er tilstrekkelig. Ofte kan det være aktuelt å smøre andre medisiner på huden etter at oppløsningen har tørket.

Omslagsbehandling
Regulerer bakterier og får utslettet til å tørke. Mest brukt er "Alsol væske". Omslaget lages til med bomullsstoff eller lignende (for eksempel et gammelt, men rent laken) som klippes til i passende størrelse for å dekke området. Bruk 5-8 lag stoff, som fuktes til det er gjennomvått. Legg det rett på utslettet. Ofte er det bra at utslettet er dekket hele døgnet. Det bør skiftes så ofte at det ikke tørker. Eventuelt kan det ligge på i perioder, for eksempel en time om morgen og kveld.

Bakteriedrepende kremer
Disse kan være nyttige, enkle å bruke og kosmetisk mer akseptable. Ofte kan det være aktuelt å fortsette med slike kremer når utslettet bedres. De kan godt benyttes sammen med et kortisonpreparat, for eksempel slik at kortisonkrem påsmøres morgen og kveld mens bakteriedrepende krem brukes en gang daglig. Slike kremer er vanligvis reseptfrie. Bruk gjerne Brulidin eller Hibitanekrem.

Gjengitt med tilattelse av Rikshospitalet