Vorter skyldes en virussykdom i huden.

Viruset er svært utbredt og de fleste mennesker blir smittet, vanligvis som barn. Vortene sitter gjerne på hender og føtter, men kan også forekomme på andre steder på kroppen.

Hvilke plager kan vorter gi?

Vorter gir sjelden fysiske plager, men sitter de i foten kan de være vonde å gå på.

De fleste synes imidlertid at vorter er skjemmende og ønsker å fjerne dem av kosmetiske årsaker.

Hvordan er behandlingen?

Det finnes mange råd mot vorter. De fleste vorter trenger ikke behandling. De vil som regel forsvinne spontant etter noen måneder til få år.

Verucid er et middel som kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Dette er en lakk eller gel, som pensles på vorten daglig. Det danner en vannuløselig hinne. Denne fjernes helt en-to ganger per uke, før nytt smøres på.

For å øke effekten kan Duodermplaster, eller annet liknende tett plaster, legges utenpå Verucid. Skift kun en-to ganger ukentlig.

Ved fotvorter er det særlig viktig å bløte opp huden i et fotbad og skjære/file bort død hornhud før behandlingen. Det finnes spesielle filer og høvler å få kjøpt på apotek.

Frysebehandling er vanlig hos legen. Dette er effektivt, men må ofte gjentas før vortene forsvinner helt. Litt smertefullt, men det er sjelden behov for bedøvelse.

Laserbehandling må av og til også gjentas. Krever bedøvelse før behandling.

Hva skjer etter behandlingen?

Behandlingen kan ta flere uker hvis du har mange og store vorter. Kombiner gjerne hjemmebehandlingen med for eksempel frysing. Husk å drøfte en slik kombinasjon med den legen som behandler deg, slik at uheldige kombinasjoner unngås.

For å bli bra kreves imidlertid at immunforsvaret blir aktivt mot vorteviruset. Mennesker med immunsvikt (transplanterte pasienter får immundempende medisiner) vil nesten aldri kunne bli kvitt sine vorter. Friske mennesker kan også ha vorter i svært lang tid uten at dette betyr at immunforsvaret er dårlig. Dette har ingen betydning for motstanden mot andre alvorlige infeksjoner.

Gjengitt med tilattelse av Hudpedagogisk senter, Rikshospitalet.