Forfatter: Rikshospitalet

Dessverre har vi ikke noe godt norsk navn på aktinisk cheilitt, til tross for at tilstanden er relativt vanlig og sannsynligvis økende. Underleppen er den vanligste lokalisasjon for denne betennelsestilstanden som skyldes kronisk soleksposisjon over lang tid.

Aktinisk cheilitt - solskadet leppeVi ser aktinisk cheilitt hyppigst hos eldre, og de vanligste symptomer er sårhet og svie, av og til sprekkdannelse. Legene anbefaler at aktinisk cheilitt behandles, både fordi den er plagsom for pasienten og fordi det i noen tilfelle kan utvikle seg kreft i leppen.

Behandlingen har tidligere vært utført hos plastikkirurger, men nå har hudlegene i større grad tatt over denne behandlingen med CO2 laser. Denne laseren fordamper det forandrede vevet med stor grad av nøyaktighet, med minimal risiko for arrdannelse. De fleste pasienter oppfatter inngrepet som relativt lite plagsomt, selv om behandlingen etterlater et overfladisk sår på leppen. Bildet viser leppe rett etter behandling. Leppen gror i løpet av få uker, og behandles kun med vaselin mens den tilheler.

En studie i Hautartz beskriver 19 pasienter som ble behandlet med CO2 laser grunnet aktinisk cheilitt. Resultatene var gode og ingen tilbakefall ble beskrevet etter 16 måneders oppfølging. CO2 laser av aktinisk cheilitt oppfattes som "the treatment of choice".

Relatert informasjon:

CO2 laser behandling av rinofym

Gjengitt med tilattelse av Rikshospitalet