Barn har tynnere hud og trenger derfor mer beskyttelse mot solen enn voksne.

Det er ikke bare vondt å være solbrent, det øker også faren for hudkreft senere i livet. Med noen enkle forhåndsregler kan barnet trygt kose seg i solen.

Klær gir den beste beskyttelsen

Klær gir god beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler. Lett bomullstøy anbefales fremfor bruk av solkrem. La derfor barna ha på seg klær når de leker i solen eller bader i vannet. Husk at både sand og vann reflekterer solstrålene og derved øker bestrålingen av huden. Våte klær gir mindre beskyttelse, så ikke glem å skifte etter at barnet har badet.

Plagg med sterke farger gir best beskyttelse. En rosa bomullsskjorte har en faktor på ca. 25, en gul har 30 og rød har over 50. Klær med mønster kan gi ujevn beskyttelse.

Hvordan stoffet er vevet sammen påvirker også beskyttelsesgraden. Et hvitt plagg i syntetisk stoff, bomullsblanding eller viskose gir beskyttelse tilsvarende faktor 5-8. Er stoffet tykkere vevet kan beskyttelsesfaktoren være over 50.

Bruk solhatt fremfor caps, da en hatt også dekker nakke og ører.

Husk solbriller som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. Pass på at de dekker godt og ikke slipper inn sollys fra sidene.

Solkrem

Smør på et godt lag med solkrem på alle steder der huden er bar. Bruk en vannfast type med minst faktor 15. Pass på at den beskytter mot både UVA- og UVB-stråler.

En god huskeregel er å bruke én håndfull til én kropp – et barns håndfull til en barnekropp. En vanlig feil er å smøre på for tynt lag.

Husk å smøre barna i god tid før de går ut i solen. Gjenta smøringen omtrent annen hver time. Har barnet svettet eller badet bør dere ta på et nytt lag.

Ta pauser

Solen er sterkest mellom klokken 11 og 15. Slå opp en stor parasoll for å gi skygge eller ta med barna inn. Hva med å ta lunsjen og handleturen under tak disse timene?

Barn under ett år bør ikke oppholde seg i direkte sollys. Plasser barnevognen eller leketeppet i skyggen.

Andre tips

- Barn med lys hud er mer utsatt enn de med mørk hud.

- UV-strålene er sterkest når solen står høyt og skyggen er kortere enn oss selv. Jo nærmere ekvator vi er, desto sterkere er strålene. Det er derfor ekstra viktig med beskyttelse når vi reiser til sørlige strøk.

- Er UV-indeksen høyere enn tre er det viktig med solbeskyttelse. Du kan sjekke uv-varselet her. Du kan også sende sms og få oppgitt dagens indeks. Skriv UV, stedsnavn, og send til 1963. Tjenesten koster 3 kroner per melding.

Kilder:
1. kreftforeningen.no
2. klikk.no