Strekkmerker er et fenomen de aller fleste kvinner på et eller annet tidspunkt stifter bekjentskap med.

De fleste avfinner seg med merkene sine med tiden, og noen klarer til og med å gå så langt som å bli glade i dem. Noen mødre kaller strekkmerker for ”babytegninger” – babyens aller første skriblerier, sølvstriper preget inn på mors myke mage for all fremtid.

HVA ER STREKKMERKER?

Strekkmerker er skader i underhuden og er, som navnet antyder, synlige spor av at huden har blitt strukket. Merkene ligger som streker eller bånd i huden, og når de først kommer, er de gjerne røde eller blålige i fargen. Strekkmerker oppstår først og fremst på lår, hofter, mage, bryst og armer. Med tiden blir merkene svakere og antar en sølvaktig farge.

HVORFOR KOMMER DE?

Det er flere årsaker til at strekkmerker oppstår. Først og fremst er det fysiske faktorer, altså strekking i forbindelse med rask vektøkning. Forandringene oppstår som regel i forbindelse med generell vekst og utvikling i puberteten, når magen og brystene vokser i svangerskapet, og hos kroppsbyggere som bygger muskler særdeles raskt. Når kroppen forandres fort, blir de elastiske fibrene i huden overstrukket og revner.

Hormoner som steroider (kortison), østrogen og relaxin endrer også hudens elastisitet.

Gener kan påvirke utviklingen av strekkmerker, og de kan ofte se ut til å ”gå i arv” fra mor til datter.

HVEM FÅR STREKKMERKER?

90 prosent av gravide kvinner får strekkmerker i løpet av svangerskapet, og yngre, overvektige, ikke-hvite kvinner er mest utsatt. Det samme gjelder kvinner med store babyer og kvinner som allerede har strekkmerker fra før av, eller hvis det er mye strekkmerker i familien.

Menn kan også få strekkmerker, først og fremst i puberteten, ved overvekt eller i forbindelse med kroppsbygging.

KAN DE FOREBYGGES ELLER BEHANDLES?

Utallige kjerringråd hevder å ta knekken på strekkmerker, og en rekke kremer påstår å forebygge dannelsen av strekkmerker. Dessverre er ingen av disse metodene dokumentert å ha noen reell effekt. Strekkmerkene ligger dypt i huden, og vanlig behandling med hudkrem når ikke langt nok ned i huden til å påvirke merkene.

Likevel finnes det generelle helsetips som kan redusere noen av årsakene til at strekkmerkene oppstår. Å unngå overvekt er et av dem. Regelmessig mosjon virker slankende og oppstrammende på huden og vil gjøre strekkmerkene mindre synlige. Generelt kan man si at forandring av kroppsfasongen bør skje over tid, slik at huden får tid til å tilpasse seg endringene.

Når strekkmerkene først er oppstått, kan man prøve å gjøre dem mindre synlige. En enkel måte å gjøre det på, er å holde seg unna solen. Strekkmerkene står tydeligere frem når resten av huden er brun. Man kan også velge å behandle strekkmerkene med mer kompliserte metoder, for eksempel laser, men behandlingen har vist seg å ha begrenset suksess. Det er også mulig å forsøke plastisk kirurgi, men i og med at slik behandling vil innebære arr, må man vurdere hvor skjemmende strekkmerkene er i forhold til arrene etter behandlingen. Ofte vil det være svært lite å tjene på en slik tilnærming til problemet.

Det finnes altså ingen sikre måter å unngå strekkmerkene på. Det beste er å forsøke å slutte fred med stripene, og trøste seg med at de blir svakere med tiden.

Kilder:
http://nhi.no/foreldre-og-barn/svangerskap-og-fodsel/sykdommer/strekkmerker-23933.html
http://www.legehandboka.no/?openpage=http://www.legehandboka.no/asp/document.asp?id=23933
http://www.klikk.no/foreldre/gravid/article542438.ece
http://www.nrk.no/programmer/tv/puls/1.1314833