Solbrenthet og flassing

Solforbrenning opptrer etter seks - syv timer og øker på det første døgnet. Det kan også bli feber, foruten kløe , rødhet og eventuelt flassing (senere).

Ved kraftig solforbrenning kan du legge på fuktig omslag med kaldt vann. Ellers er også hydrokortison krem eller en avkjølende krem som fåes reseptfritt på apotek bra å ha for hånden. Hydrokortison krem bør brukes to- tre ganger daglig . Samtidig er det selvfølgelig nødvendig å beskytte seg mot sol med lette klær. Man kan godt bruke solkrem i ansiktet. Faktor bør være over seks- syv. Du må være oppmerksom på at hvit vinterhud er mer ømtålig for solen enn hud som har vært mer tilvendt.

Imidlertid må vi være klar over at det er forskjellig typer av hud. Noen blir sjelden brent og lett brune. Andre blir vanskelig brun og lett brent og må være mer forsiktig i solen. Du må være oppmerksom på at solen i tre timer midt på dagen fra ca. kl 11 til 14 er sterkest, og at du lett kan bli solbrent på 20 til 30 minutter også i Norge. Om du blir lett brent og vanskelig blir brun frarådes du å forsøke å øke brunfargen i særlig grad. I stedet vil du sannsynligvis få tidlig eldet hud og mye rynker.

Solallergi og soleksem

Mange kaller soleksem for solforbrenning, men soleksem er egentlig en solallergi som kan komme i løpet av to- tre døgn. Denne solallergien arter seg med kløe og røde nupper i huden og til dels hevelser. Dette kan vedvare i flere dager. Hos enkelte øker det på når man fortsetter å sole seg, mens hos andre bli huden mer tilvendt, dvs. herdet. Kløen kan lindres ved å påføre Hydrokortison krem.

Sykdomsforsvaret: sommerforkjølelser, herpessår og uren hud

Det er en kjent sak at mange lettere blir forkjølet om sommeren og i påskesol og forkjølelsen kan sitte i en god stund. Mange får forkjølelsesblemmer f.eks. rundt munnen. Disse blemmene kan sprekke og det blir sår. Blemmene kommer av at immunapparatet svekkes og at herpesvirus bryter ut. Influensavirus kan også slå ut fordi kroppens motstand minker. Mye sol øker ikke motstanden, men det faktisk det motsatte. Kroppens sykdomsforsvar minker. Forsiktig soling kan kanskje styrke forsvaret, men forsvaret minker altså ved mye soling.

Uren hud eller kviser kan i enkelte tilfeller bli noe bedre ved soling, andre ganger verre.

Hvite flekker i huden; sopp og vitiligo

Hos enkelte mennesker oppstår det hvite flekker innimellom den brune huden. Dette kan være et pigmenttap, enten p.g.a. vitiligo eller soppinfeksjon. Vitiligo sitter gjerne rundt øynene, men også på bryst og armer og rundt naturlige kroppsåpninger. Vitiligo er vanskelig å behandle. Man har forsøkt bestråling og tabletter og krem som farger huden. Resultatene har vært varierende. Hvis det i stedet er sopp kan dette gi en noe flekkete , fettet avblekning av huden ofte med lett skjelling. Disse flekkene kan helbredes med soppmidler som fåes kjøpt reseptfritt på apotek.

Rynker og hudaldring

Rynker og hudaldring opptrer etter 10, 20 og 30 år alt etter hvor mye soling man utsetter seg for. Først vil man se at huden blir rynket, senere kan det også komme til både bleke og mørke pigmentforandringer side om side, samt utvidede blodkar. Huden blir grovbarket. Tidligere trodde vi at disse forandringene skyldtes kun alder, men det har vist seg at solen spiller en viktig rolle. Man kan sammenligne hud som har vært mye i sol med hud som har vært lite i sol hos samme person og vil da se forskjell. Det er spesielt to forhold som styrer aldersprosessen i hud, det ene er solpåvirkning , og det andre er arvelige faktorer. De fleste har forbausende fin hud på områder som ikke er solbestrålt.