Vorter er små og ofte litt rufsete utvekster på fingrene eller under føttene. Utvekstene skyldes et virus som hyppigst forekommer hos barn.

Nesten en av seks skolebarn har vorter. Vortene forsvinner oftest av seg selv uten behandling, men det kan ta et par år før immunsystemet klarer å bekjempe viruset. Man kan framskynde prosessen ved å kjøle ned vorten eller ved å smøre på salisylsyre som løser den opp. Salisylsyre er det virksomme stoffet det reseptfrie vortemiddelet Verucid. Det pensles på vorten hver kveld etter at man har bløtgjort huden og fjernet hard og død hud. Frysebehandling er et alternativ. Metoden er litt smertefull og egner seg derfor ikke for de yngste. Det er vanligvis nødvendig å gjenta behandlingen noen ganger.

Forskere gjennomgikk i 2009 vitenskapelige studier for å finne ut om salisylsyre eller frysebehandling er mest virksomt. Konklusjonen var at salisylsyre var klart bedre enn ingen behandling. Nytten av fryseterapi var usikker. I en nederlandsk studie i 2010 kom man til en litt annen konklusjon. Studien ble gjennomført med gode vitenskapelige metoder og kan derfor tillegges vekt. Man fant at 49 prosent av pasientene ble kvitt fingervortene ved hjelp av frysebehandling. Hos 15 prosent var salisylsyre vellykket. Ved fotvorter var effekten av de to behandlingsformene usikker.

Kilder: Cochrane 2009, CMAJ 2010 og NEL 2011