Spørsmål: Jeg lurer på hvorfor mange som selger kosmetikk, hårfarger og lignende sier at det ikke går igjennom huden vår og inni kroppen. Huden er "vanntett" sier de, så det er ikke noe å bekymre seg for. Hvis huden er tett og ingenting kan komme igjennom den, hvordan kan det da ha seg at man svetter?

Svar: Du har rett i at huden ikke er et lukket organ, og at den frigir svette og andre stoffer. Tilsvarende vil produkter man påfører til en viss grad bli tatt opp av kroppen. Det finnes en rekke medisiner som virker på denne måten i form av plastre man fester på huden. Eksempler er prevensjonsmidler, ulike hormontilskudd for å lindre plager etter overgangsalderen, røykavvenningsprodukter, smertestillende medikamenter og medisiner mot hjertekrampe og Alzheimers sykdom. Av samme grunn kan virkestoffer i kosmetikk bli tatt opp i kroppen. Det samme gjelder kjemikalier i solkremer, hårfjerningsmidler, såper, sjampo, deodoranter og tannkremer. En undersøkelse som ble gjennomført av Statens institutt for forbruksforskning for noen år siden viste at 1 av 11 kvinner har opplevd plager etter bruk av kosmetikk.

For å sikre et mer helhetlig regelverk for slike produkter ble det vedtatt en ny kosmetikklov. I kjølvannet av loven ble det innført en rekke forskrifter som har som mål å sikre at utvikling, framstilling og bruk av kosmetikk skal være trygg. Det er også blitt opprettet et offentlig register over hudpleieprodukter, sminke etc. Helsepersonell og andre kan melde ifra til registeret ved mistanke om bivirkninger av kosmetikk som for eksempel utslett, økt eller redusert pigment i huden, kviser og øyebetennelser. Mer alvorlige bivirkninger er sjeldne, men de forekommer. Det er mistanke om at enkelte tilsettingsstoffer i kosmetikkprodukter kanskje øker risikoen for allergi, ulike typer kreft deriblant brystkreft og kreft i blæren og nedsatt sædkvalitet. Med den forsterkede overvåkning av bivirkninger og det strengere regelverket som produsentene av kosmetikk nå må forholde seg til, er det nok liten fare for å pådra seg vesentlige helseskader ved fornuftig bruk av kosmetikk.