Spørsmål: Hvordan virker fuktighetskremer? Hjelper de i det hele tatt? Hvordan bør jeg ta vare huden min?

Svar: Hudens er kroppens største organ og trenger pleie. Den blir daglig utsatt for en rekke påkjenninger. De viktigste er sollys, vaskemidler og andre kjemikalier samt støv og mikrober.

Talgkjertler produserer fettstoffer og skiller dem ut på hudens overflate. Der danner de en hinne som hindrer uttørring og begrenser skadelig påvirkning. Når vi vasker oss skyller vi vekk bakterier og virus i tillegg til smuss. Regelmessig håndvask er derfor et effektivt tiltak mot infeksjoner. Ulempen er at såpene samtidig løser opp den beskyttende talghinnen. Vasker man seg hyppig eller man har tørr hud, lønner det seg å tilføre den fett eller andre stoffer (som for eksempel karbamid) som binder væske. Små barn har tynn hud og produksjonen av talg avtar med økende alder. Unge og eldre har derfor ekstra behov for å smøre huden. Man bør fortrinnsvis velge en fet krem. Mer tyntflytende kremer kan oppleves som praktiske, men de inneholder nesten bare vann. Vannet fordamper raskt etter påsmøring og etterlater lite fett. Fetere kremer har derfor større effekt.

Hudleger advarer mot å bruke såkalte naturlige hudpleieprodukter. Årsaken er at de ofte inneholder stoffer som kan utløse allergiske reaksjoner. Det tar ofte litt tid før man begynner å reagere på dem, men da kan det være for sent. Fabrikantene spiller bevist på vårt ønske om å leve miljøvennlig. En enkel innpakning og en etikett med noen markblomster på betyr ikke at innholdet er spesielt skånsomt mot huden. Velg heller produkter fra velkjente og seriøse produsenter, som for eksempel apotekenes Cosmicaserie. De har et navn å leve opp til og kan ikke tillate seg å markedsføre varer som ikke er grundig undersøkt på forhånd. Personer som har astma, høysnue og eksem bør være ekstra forsiktige.

Et økende antall hudpleiekremer er tilsatt andre ingredienser. De viktigste er solfaktorer og ulike syrer. Solfaktor beskytter huden mot ultrafiolette stråler. Disse strålene er hovedårsaken til rynker og hudkreft. God beskyttelse mot solen er ekstra viktig i barne- og ungdomstiden. Solkremen bør inneholde filter både mot UVA- og UVB-strålene. Fruktsyrer og vitamin-A syrer irriterer huden og gjør at den fornyer seg raskere. På den måten kan de begrense tendensen til kviser og kanskje forsinke aldringsprosessen. I tillegg til å ta vare på hudens fuktighet og beskytte den mot solstråler, er røykeslutt eller redusert forbruk av tobakk det beste du kan gjøre for holde huden din ung og frisk.