Spørsmål: Kan mennesker få øremidd?  Jeg har hatt irritasjon i øret i en måned, og det er svært ubehagelig. Hva kan jeg prøve å behandle det med?

Svar: Midd er en gruppe edderkoppdyr som finnes overalt i naturen, men det er et fåtall som trives på eller i tilknytning til menneskekroppen. Den viktigste er husstøvmidden som lever av avstøtte hudceller i sengetøy og som kan forårsake allergiske symptomer i nese og øyne samt astma.

Flått (skaubjørn eller påte) er en blodsugende midd. Den kan overføre en bakterie (Borrelia burgdorferi) som kan forårsake utslett, leddsmerter og til dels alvorlige symptomer fra nervesystemet. Skabb er en annen viktig midd. Den smitter ved direkte hudkontakt, oftest fra en seksualpartner. Skabbmidden trives best langs fingrene, ved håndleddene, albuene, rundt brystvortene og på penis eller pungen.

Hovedsymptomet er kløe. Nesten alle mennesker er bærere av den såkalte hårsekkmidden. Den lever i hårsekkene og er sjelden opphav til noen plager.

Det er uvanlig at mennesker blir smittet av øremidd. Den er derimot vanlig hos katter, hunder og rev hvor den kan forårsake lukt og i noen tilfeller ørebetennelse.

Irritasjonen du er plaget skyldes kanskje det vi kaller øregangseksem. Typiske symptomer er kløe og iblant smerter og væske. Hudirritasjonen forverres ofte hvis man pirker i øregangen med Q-tips, eller hvis øret stadig er fuktig på grunn av bading, eller hvis man har problemer med å få øret tørt på grunn av mye ørevoks. Av og til skyldes plagene en soppinfeksjon. Jeg foreslår at du tar en tur til legen for å få sjekket om du har øregangseksem, og om du i å fall vil ha nytte av å få fjernet ørevoks. Legen kan samtidig skrive en resept på øredråper som vil roe ned et eksem og fjerne sopp og mikrober som irriterer huden.