Svetting i forbindelse med stress og nervøsitet er nesten alltid plagsomt.

Ved sterk svetting mister kroppen ikke bare vann, men også mye salt. Evnen til å svette har stor betydning for menneskets temperaturregulering. Når svette fordamper fra huden avgis store mengder varme til luften omkring og huden kjøles ned.

Når kroppen har behov for å avgi store mengder varme, for eksempel under hardt muskelarbeid eller når feber går ned, settes svetteproduksjonen i gang. Noen svetter ved opphisselse eller engstelse.

Hormonell ubalanse kan også medføre svetting , både i puberteten, ved graviditeter og i overgangsalderen hos kvinner.

Svettekjertlene hos mennesker er fordelt over hele kroppen, men under armene og rundt endetarmsåpningen finnes det store svettekjertler som gir fra seg spesielt mye lukt.

Kan jeg gjøre noe for å slutte å svette?

Fysisk svetting som kommer med muskelarbeid, for eksempel trening er sjelden plagsom. Men du skal være klar over at kroppen fortsetter å svette en god stund etter at aktiviteten har sluttet, slik at det kan være lurt å slappe av en stund slik at kroppen har blitt noe kjølt ned, før du vasker deg etter trening.

Svetting som kommer i forbindelse med stress og nervøsitet; klamme, svette hender, store ringer under armene og sjenerende lukt er nesten alltid plagsomt.

Slik svetting skjer ofte i puberteten, og er nok da ofte også utløst av lett hormonell ubalanse. Men nervøs svetting forekommer hele livet. Mange syns det er pinlig å være svett hver gang man skal møte noen nye mennesker, og redselen for å svette gjør bare at man svetter mer. Med økende alder og erfaring kan det gå over av seg selv.

For å unngå sterk lukt er det viktig med regelmessig kroppsvask, helst daglig, og bruk av deodorant under armene. Apotekene har mange gode midler som man kan forsøke hvis man syns de vanlige deodorantene virker dårlig. Et produkt heter Stop 24. Det er effektivt.

Kan leger gjøre noe med svetteproblemer?

For mennesker som er så hemmet av sine svetteproblemer at det går utover deres vanlige liv, kan det forsøkes en medisin som kalles betablokker.

Denne medisinen gjør at impulsen til nerven som setter i gang svetting blir redusert og man føler seg roligere. Det er ikke en nervemedisin, men egentlig en blodtrykksmedisin.

Hos enkelte mennesker med svært plagsom svetting under armene kan man operere bort alle svettekjertlene under armene.

Kan svetting være tegn på sykdom?

Kvinner i overgangsalderen og noen år før det kan være plaget av svettetokter både natt og dag. Dette kalles hetetokter og er ikke tegn på sykdom.

Nattsvette kan være tegn på sykdom. Infeksjonssykdommer som tuberkulose, blodmangel, enkelte kreftsykdommer og andre kroniske sykdommer kan begynne med nattsvette. Vedvarende svetting om natten bør medføre at man tar kontakt med lege.

Er svetting hos småbarn tegn til sykdom?

Småbarn svetter ofte når de sover. Dette er ikke tegn til sykdom, men det kan være lurt å kontrollere at det ikke er for varmt i soveværelset og at de ikke har for mye på seg om natten.

I Norge har vi en tendens til å kle på barna for mye når de sover. Småbarn, særlig gutter svetter lett. Barnehage og skoleaktiviteter medfører ofte at de blir helt våte. Dette er det bra å være klar over slik at de får med seg en tørr genser til skolen i den kalde årstiden.